Лидерът в световната ранглиста и водач в основната схема Новак Джокович стана първият полуфиналист в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк.

Преди броени минути, на “Артър Аш Стейдиъм” Ноле спечели изцяло сръбския сблъсък срещу своя сънародник Янко Типсаревич с 3:1 сета, в отделните части 7/6, 6/7, 6/0, 3/0 и отказване на Типсаревич.

По-голямата част от двубоя се превърна в едно от украшенията на турнира до момента като и Джокович, и Типсаревич предложиха тенис от най-високо ниво, с топовни изстрели от основната линия, феноменално придвижване по корта и множество елегантни отигравания в близост до мрежата.

След неколкократна смяна на водачеството първите два сета се решиха след тайбрек, като двамата сърби успяха да си ги поделят за 1:1, а изтощителната битка и всеотдайното влагане за всяка точка бяха достойни само за възхищение.

За съжаление на приятелите на тениса обаче в третия сет Янко Типсаревич получи някаква травма в бедрото и дори поиска медицински таймаут, като след подновяването на играта Ноле без особени усилия стигна до успеха в сета след категоричното 6/0.

Драмата се засили на старта на четвъртата част, когато при едно феноменално отиграване на къса топка в близост до мрежата Джокович пък получи контузия - в ходилото - и се наложи на свой ред да поиска намесата на физиотерапевта.

Все пак до нещо по-сериозно не се стигна и при повторното подновяване на играта световният номер 1 успя да стигне до ранен пробив, поведе с 3/0, като в четвъртия гейм Янко Типсаревич се отказа поради засилващите се болки в бедрото

Така за пети пореден път Новак Джокович се класира за полуфиналите в Ню Йорк, където ще очаква победителя от сблъсъка между Роджър Федерер и Жо-Вилфред Цонга, които ще започнат своята среща след минути.

Статистиката от двубоя:

Джокович

Типсаревич

65

1-ви сервис %

67

8

Асове

10

2

Двойни грешки

5

 8/13

Възможности за пробив

 4/13

35

Уинъри

40

40

Непредизвикани грешки

63

Времетраене: 3.20 ч.