В България често се питаме, колко по-назад сме от другите?

С цялата суета и паника около 2012 година у нас тръгна лаф, че краят на света ще дойде в България през 2032, защото сме 20 години назад от другите. Шега, която дава приблизително точна представа за отговора на въпроса.

Както и в последната си статия се опитвам да пускам шеги, уви и този път са за наша сметка. Трябва да се признае обаче, че тази за Матеус и дискотеките си я биваше.

Нека се върнем на въпроса със стигането. Повод да пиша тези редове се превърна една любопитна снимка, на която попаднах днес (водещата снимка). Това е проект за стадион. Нека бъда по-точен - проект за реконструкция на "Молиню" от, забележете, 1958 година.

За сравнение, само ще отбележа, че Националният стадион "Васил Левски" е построен през 1953 година. Стадион "Българска армия" е построен през 1965 година и открит две години по-късно. Стадион "Георги Аспарухов" пък е строен в периода 1960-63 година.

В крайна сметка реконструкцията на "Молиню" не се осъществява чак до 1980 година. Тогава ремонтът на трибуната "Стийв Бул" почти довежда Уулвърхямптън до тотален банкрут.


"Молинукс" след ремонта от осемдесетте.

Интересното в случая и това, върху което ще ви оставя да помислите е, че още през 1958 година на "Острова" предлагат проект за реконструкция на стадион, който изглежда приблизително толкова футуристичен, колкото и проектите, които българските клубове един през друг представяха половин век по-късно. За сравнение, вижте проектите тук!

Това не значи обезателно, че краят на света ще дойде тук през 2062 година. Но ако е така, то поне това би било хубаво. Ако правилно смятам, поне за едно нещо може да сме благодарни на Тато...

Симеон Кунчев, Gol.bg