Поставената под номер 3 в основната схема и сочена за една от основните претендентки за трофея Мария Шарапова изненадващо отпадна от тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк.

В драматична среща от третия кръг на надпреварата рускинята, която е шампионка от 2006 година, отстъпи с 1:2 сета пред италианката Флавия Пенета, в отделните части 3/6, 6/3, 4/6.

Двубоят започна по възможно най-добрия начин за Пенета, която улеснена безкрайно от множеството грешки на своята съперничка, набързо си осигури повече от комфортна преднина от 4/0 и без проблеми затвори първия сет в своя актив с 6/3.

На старта на втората част италианката отново дръпна в резултата, но притисната до стената Шарапова най-накрая намери ритъма си на игра и не само че навакса изоставането си, но и успя да измъкне втората част, възстановявайки статуквото на корта.

Стартът на заключителната трета част отново бе за Флавия Пенета, която успя да стигне до пробив в маратонския втори гейм, а малко по-късно вече водеше с 4/1, но рускинята отново намери начин да се върне в мача и да изравни за 4/4.

Последва солиден сервис гейм за Пенета, за да настъпи драмата в последните минути, когато след две двойни грешки от страна на Шарапова и феноменален форхенд по диагонала от страна на италианката, мачът приключи, а с това и надеждите на бившата номер 1 за нещо запомнящо се в тазгодишното издание на турнира.

Резултати:

III кръг:
Вера Звонарьова 6 7
Анабел Медина Гаригес 4 5
Моника Никулеску 6 6
Луси Шафарджова 0 1
Пън Шуей 6 7
Юлия Гьоргес 4 6
Анжелик Кербер 6 6
Алла Кудрявцева 3 1