Една от най-атрактивните и чаровни тенисистки в тура Мария Кириленко записа две поредни победи на старта на кампанията си в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк.

В първия кръг 24-годишната московчанка срази сънародничката си Екатерина Макарова, а във втория преодоля съпротивата на друга рускиня – Вера Душевина.

По-лесно ли е или е по-трудно да играеш със сънароднички. Всички отговарят различно на този въпрос....

По принцип за мен не е важно от коя националност е противничката ми. Но може би след като в първия кръг изиграх драматичен мач с Катя Макарова, ми беше по-лесно да се настроя за игра за следващата рускиня.

И играта се получи доста по-лесно...

Имаше един гейм, който продължи доста по-дълго от останалите. След като го изиграх, осъзнах, че мога да се справя без проблеми. По някое време Вера започна да играе силно, но аз вече държах здраво инициативата.

Много се твърди, че в първите кръгове е по-лесно. Съгласна ли сте с това или предпочитате да се настройвате само за предстоящия мач?

Ситуацията непрекъснато се мени и всеки един мач е коренно различен от предходния. Затова според мен няма особен смисъл да се правят предварителни прогнози и планове и да се гледа далеч напред.

Чувствате ли се комфортно на Флашинг Медоус и бихте ли коментирали изказването на Федерер, че тази година покритието на кортовете тук прави играта по-бавна?

Чувствам се добре и това е най-важното. А що се отнася до скоростта, ако трябва да бъда честна, не забелязах някакви промени. Но не бих си и помислила да се сравня с Федерер. Неговият опит тук е огромен, а играта му толкова деликатна, че би могъл да усети дори и най-малките промени.

Какви цели си поставихте преди началото на турнира?

Този въпрос ми е малко странен. Да, искам да печеля. Разбирам, че е доста сложно да завоювам титлата, но би било неправилно да си поставям по-малки цели от тази. Ето, през тази година играх на големи турнири срещу Серена, Скавоне, На Ли и във всеки един мач имах своите шансове.

Ето и кратка визитка на Мария Кириленко

дата на раждане 25.01.1987г.
професионалист от 2001г.
победи-загуби 277-202
титли/сингъл 5
финалист 4
титли/двойки 10
Ранкинг в момента 29
приходи от наградни фондове 3 948 779 долара