Шампионът от преди две години Хуан Мартин Дел Потро започна с разгромна победа участието си в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк.

Аржентинецът пропусна надпреварата през 2010 година поради тежката контузия в китката, но сега по всичко изглежда е готов отново да поеме по пътя на успехите.

Как се чувствате след първата си победа на US Open след титлата Ви от 2009 г.?

Доволен съм. Беше кратък мач, но се радвам, че в неговия ход успях да подобря играта си. Да се завърна с победа след спечелената титла през 2009 година е страхотно усещане. Това е моят любим турнир и съм безкрайно щастлив, че отново имам шанса да съм тук.

Миналата година пропуснахте шампионата. Сега де факто Вие защитавате титлата си от 2009 година. Съгласен ли сте с това?

Да. 2010 година бе крайно разочароваща и трудна за мен. Сега обаче отново съм тук и чувството е невероятно. Да усетя подкрепата на публиката, да видя аржентинския флаг по трибуните – това е нещо несравнимо. Помня финалът тук преди две години, когато изоставах с 1:2 сета срещу Роджър, но именно феновете бяха тези, които ми дадоха сили да стигна до последвалия обрат.

На няколко пъти вече споменахте, че US Open е любимият Ви турнир, а атмосферата тук е невероятна. Бихте ли я сравнили с останалите надпревари от Големия шлем?

От малък съм мечтал да спечеля титлата от Флашинг Медоус и ето, че тази моя мечта стана реалност. За мен е огромна чест да съм сред победителите в тази престижна надпревара, а нищо не може да сравни с усещането да триумфираш пред препълнените трибуни на “Артър Аш”.

Чувствате ли все още болка в китката?

Рядко, само когато времето е много влажно, но не е нещо сериозно. Изиграх доста мачове през сезона и се чувствам добре. Надявам се следващата година да успея да си върна нивото на игра на тенисистите от топ 10.

Говорите така сякаш се надявате 2012 да бъде много по-добра от настоящата?

Да. Искрено вярвам, че ще е така. Виждам прогреса си в играта, но все още доста тенисисти играят значително по-добре от мен. В турнир като този трябва непрекъснато да си максимално концентриран и отворили ти се възможност –да я използваш.

Кратка визитка на Хуан Мартин Дел Потро:

 

дата на раждане

23.09.1988г.

професионалист от

2005г.

победи-загуби

179-84

титли/сингъл

9

финалист

3

титли/двойки

1

Ранкинг в момента

18

приходи от наградни фондове

7 565 835 долара