Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров отпадна още на старта на последния за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк.

В среща от първия кръг на надпреварата хасковлията имаше малшанса да се изправи срещу поставения под номер 7 в основната схема Гаел Монфис (Фр) и въпреки повече от приличното си представяне отстъпи с 0:3 сета, в отделните части 6/7, 3/6, 4/6.

Двубоят на “Луис Армстронг Стейдиъм” започна равностойно, но постепенно Монфис започна да изземва инициативата, успя на два пъти в първия сет да поведе с пробив, но и двата пъти Димитров отговаряше подобаващо и наваксваше изоставането си, което логично доведе развръзката на сета до тайбрек, в който класата на французина си каза думата и след 7:4 той поведе в резултата.

Така стеклите се събития сякаш вдъхнаха допълнителна доза спокойствие и самоувереност на Монфис, който въпреки че изоставаше с 0/2 на старта на втората част, успя бързо да наложи волята си и в типичния си агресивен стил на игра спечели и нея след 6/3.

Заключителният трети сет предложи отново много равностойна игра и изключителна престрелка от основната линия, като ключов за крайния изход на двубоя се оказа деветия гейм (при 4/4), в който Григор успя да отрази две възможности за пробив, стигна до геймбол, който за съжаление не реализира, а в последствие след досадна двойна грешка буквално подари пробива на своя опонент.

Последва продължителен сервис гейм за французина, в който имаше почти всичко – грешно отсъждане на лайнсмена и намесата на “Хоук ай”, възможност за връщане на пробива от страна на Димитров, отразен мачбол, но в крайна сметка Монфис стигна до своето и след 6/4 сложи точка на спора и на надеждите на първата ни ракета за нещо повече в турнира.

Статистиката от двубоя:

Монфис

Димитров

58

1-ви сервис %

56

2

Асове

3

4

Двойни грешки

5

 5/13

Възможности за пробив

 3/10

29

Уинъри

25

40

Непредизвикани грешки

45

 

Времетраене: 2.40 ч.