Една от основните фаворитки за трофея Мария Шарапова започна с измъчена победа участието си на последния за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на САЩ по тенис в Ню Йорк.

В изключително интригуващ и драматичен двубой от първия кръг на надпреварата рускинята, която е носителка на трофея от 2006 година и поставена под номер 3 в основната схема, успя да отстрани Хедър Уотсън (Влкбр) с 3/6, 7/5, 6/3.

Шарапова излезе на “Артър Аш Стейдиъм” безкрайно напрегната и в първия сет се опитваше да запише максимален брой непредизвикани грешки, което бе добре дошло за 19-годишната британка и без да блести с нещо особено Уотсън успя да спечели първия сет.

Нещо повече, на старта на втората част 102-та в световната ранглиста представителка на Великобритания стигна до ранен пробив, като това сякаш включи алармата за рускинята и след серия от четири поредни гейма Шарапова поуспокои, поне за момент своите фенове.

За тяхно съжаление обаче непостоянството в играта на бившата номер 1 продължи и Уотсън успя да заличи изоставането си, но липсата на опит и попривършените й физически сили позволиха на Шарапова да стигне до нов пробив в последния възможен момент и най-накрая да възстанови статуквото на корта.

Заключителната трета част премина изцяло под диктовката на рускинята, която с мощни удари от основната линия и продължителни разигравания окончателно “изсмука” съпротивителните сили на своята опонентка и след малко повече от два часа и половина игра сложи точка на спора.

Не така благоприятно обаче се развиха събитията за шампионката от Уимбълдън Петра Квитова, която стана първата топ състезателката напуснала надпреварата в Ню Йорк, след като бе отстранена с 2:0 сета от румънката Александра Дюлгеру – 7/6, 6/3.

Резултати:

I кръг:
/жени/
Мадисън Кийс 6 6
Джил Крейбас 2 4
Лаура По-Тио 6 6 6
Мисаки Дой 2 7 2
Моника Никулеску 6 6
Патриция Майер 3 3
Юлия Гьоргес 6 6
Кристина Бароа 3 2
Луси Шафарджова 2 6 6
Магдалена Рибарикова 6 3 2