7-кратният световен шампион Валентино Роси обясни на пресконференция причините за незадоволителното представяне на отбора на “Дукати” в състезанието за Голямата награда на Индианаполис.

Още в началото на уикенда преди 12-ия кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти “Доктора” претърпя неприятна катастрофа и въпреки че се отърва без никакви наранявания машината му бе със сериозни поражения.

Това наложи италианецът да участва в самото състезание с резервния мотор и да потегли от непривичната за него 14 позиция на старта.

На всичкото отгоре по средата на гонката “Доктора” трябваше да замени за пореден път машината си, да се върне в състезанието като последен в колоната и в крайна сметка да се добере до десетото място в крайното класиране.

“Имахме ужасен уикенд”, сподели разочарованието си Валентино Роси. “Всичко се обърка от самото начало – катастрофата, смяната на мотора, 14-та позиция на старта.”

“Все пак при потеглянето успях да спечеля 3-4 позиции, но за нещастие имах проблеми със скоростната кутия и 6-7 пъти не успях да превключа на по-горна предавка.”

“Това наложи да вляза в бокса и да сменя мотора си, като най-доброто, което успя да направя след това бе да се добера до десетото място.”

С проблемите на Роси не се изчерпаха неприятностите в бокса на “Дукати”. Местният любимец Ники Хейдън записа впечатляващ старт и дори за известно време успяваше да се задържи в топ 3, но изборът на гуми от щаба на американеца се оказа неудачен и в края на състезанието той пресече последен финалната линия.

Временно класиране при пилотите:

  пилот мотор точки
1. Кейси Стонър Хонда 243
2. Хорхе Лоренцо Ямаха 199
3. Андреа Довициозо Хонда 174
4. Дани Педроса Хонда 130
5. Бен Спийс Ямаха 125
6. Валентино Роси Дукати 124
7. Ники Хейдън Дукати 105
8. Колин Едуардс Ямаха 84
9. Марко Симончели Хонда 80
10. Хироши Аояма Хонда 77