Лидерът в генералното класиране Кейси Стонър спечели надпреварата за Голямата награда на Индианаполис – 12-ти кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

Австралиецът отново бе с класа над останалите си конкуренти и записа седмата си победа от началото на сезона, като успя да измине дистанцията от 28 обиколки за 46:52.786 мин.

Втори, остана съотборникът му в “Репсол Хонда” Дани Педроса, а последното място на почетната стълбичка заслужи младата надежда на домакините Бен Спийс.

Веднага след угасването на светлините Дани Педроса се изстреля от четвъртата си стартова позиция и оглави колоната, като плътно зад него се наредиха Хорхе Лоренцо, Кейси Стонър и Ники Хейдън.

Само за няколко завоя австралиецът се справи със световния шампион, а осем тура по-късно успя да задмине и Педроса, като до края на надпреварата не позволи на никой да застраши лидерската му позиция.

Педроса също необезпокояван финишира втори, докато за третото място дълго време се води люта битка. В началото с най-големи шансове за последната позиция на подиума бе Марко Симончели, но италианецът за пореден път показа, че в квалификациите е много по-силен отколкото в самото състезание и след серия от пилотски грешки в крайна сметка остана едва 12-ти.

Със стабилна езда Бен Спийс успя да навакса изоставането си след слабия старт, проби си път до челото, изпреварвайки последователно Хейдън, Лоренцо и Симончели и напълно заслужено успя да се добере до третата позиция след финала на гонката.

Уикендът започна и се разви крайно разочароващо за 7-кратният световен шампион Валентино Роси, който потегли 14-ти, по средата на състезанието смени мотора си поради повреда и в крайна сметка финишира едва десети.

Класиране за ГП на Индианаполис:

пилот отбор време
1. Кейси Стонър Репсол/Хонда 46:52.786
2. Дани Педроса Репсол/Хонда  + 4.828
3. Бен Спийс Ямаха  + 10.603
4. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 16.576
5. Андреа Довициозо Репсол/Хонда  + 17.202
6. Алваро Баутиста Ризла/Сузуки  + 30.447
7. Колин Едуардс Ямаха Тех 3  + 39.690
8. Ранди Де Пюне Прамак  + 53.416
9. Хироши Аояма Хонда/Гресини  + 53.790
10. Валентино Роси Дукати  + 55.345