Роджър Федерер е начело в класация на “Най-скъпо платените тенис играчи”  на сп. Форбс. При подредбата са взети приходите от наградни фондове, реклами, демонстративни мачове, суми, получени от организаторите на турнири за последните за 12 месеца.

Така въпреки невероятния сезон, който прави Новак Джокович с 57 победи и само две загуби и рекордни приходи от наградни фондове за 2011 година, сръбският тенисист  все още остава едва на 4-то място в тази престижна класация.

Със своите 47 милиона долара Роджър Федерер не само е най-скъпо платеният тенисист в света, но е и на 5-то място след най-богатите спортисти въобще. Пред него са само такива легенди като Тайгър Уудс, Кобе Брайън, Майкъл Джордан и Леброн Джеймс, а след него остават футболните икони като Дейвид Бекъм и Кристияно Роналдо.

Швейцарецът спечели само един турнир през тази година, но приходите му остават все така впечатляващи. Той има дългосрочни реклами договори с компании като Credit Suisse, Jura, Lindt, National Suisse, Net Jets, Rolex и Wilson.   През тази година Маестрото поднови договора си с Мерцедес-Бенц и включи нова клауза като вече е техен представител не само в Китай, а и в целия свят, което на практика удвои приходите му.

Освен това той преподписа своя контракт и с Gillette и ще бъде рекламно лице на американския концерн на предстоящите летни олимпийски игри в Лондон през 2012г. Без съмнение обаче най-тлъстият чек в банковата сметка на Федерер идва от Nike - 10 милиона долара на година, като 10-годишният договор бе подписан през 2008 г. В допълнение на доходоносното порт-фолио швейцарецът са и сумите от около близо 1 милион долара, които той получава за участието си в демонстративни мачове.

Рафаел Надал постепенно скъсява дистанцията с Федерер, не само по брой спечелени титли от Големия Шлем (16 към 10), но и по приходи - 31 милиона долара за последните 12 месеца, като близо 10 милиона от тях са суми, получени от наградни фондове.

Компаниите, избрали за лице на рекламите си Рафа, са Nike, Babolat, Kia Motors, Richard Mille и един куп испански фирми. През миналата година Emporio Armani избраха него за наследник на Дейвид Бекъм и Кристиано Роналдо на колекциите си за дънки и бельо. През тази година Bacardi също се спря на Надал за рекламната си кампания. Новите договори ще донесат на “Ел Торо” приходи от близо 20 милиона долара.

На трето място (и първо сред дамите) е Мария Шарапова с 25 милиона долара през последната година. Рускинята печели почти два пъти повече от всяка една тенисистка и е лице на фирми като Nike, Head, Evian, Clear Shampoo, Sony Ericsson, Tiffany и Tag Heuer. През 2010 г. тя удължи контракта си с Nike и за период от осем години ще получи близо 70 милиона долара.

Мария Шарапова оглавява и класацията за най-богатите жени спортистки в света. Едва на четвърто място в тази елитна класация се нарежда Новак Джокович с приходи от 18 милиона долара като 11 милиона от тях са от наградни фондове за последните 12 месеца. Неговите доходи обаче тепърва ще растат главоломно. В момента той рекламира компании като Sergio Tacchini, Head, FitLine и Telekom Srbija.

Анди Родик е най-високоплатеният американски тенесист с приходи от 13 милиона долара годишно. Топ 10 са заработили общо 193 милиона долара, а през предхосната година сумата е била 171 милиона.

Класация на десетте най-скъпо платени тенисисти:

 

  тенисист приходи
1 Роджър Федерер 47 млн. долара
2 Рафаел Надал 31 млн. долара
3 Мария Шарапова 25 млн. долара
4 Новак Джокович 18 млн. долара
5 Анди Мъри 13,5 млн. долара
6 Анди Родик 13 млн. долара
7 Каролин Возняцки 12,5 млн. долара
8 Венъс Уилямс 12,5 млн. долара
9 Ким Клайстер 11 млн. долара
10 Серена Уилямс 10,5 млн. долара