След като направихме кратък преглед върху моментното състояние и шансовете за успех на основните претенденти за титлата от Откритото първенство на САЩ при мъжете, нека сега да отдадем заслуженото внимание и на дамите.

В навечерието на шампионата мистерията и неизвестните около фаворитките в надпреварата са не по-малки от тези при мъжете, а по принцип всички приятели на тениса са наясно, че изненади в дамската част на схемата на всеки един турнир от Големия шлем не липсват.

Започваме със световната номер 1 Каролине Возняцки, макар че според повечето специалисти и всички водещи букмейкъри тя е извън основните фаворитки за трофея от Флашинг Медоус.

Причините за това са няколко: първата от тях е, че Возняцки до момента няма трофей от Голямата четворка, като най-добрите й постижения са двата полуфинала –през 2010 г. в Ню Йорк и в началото на тази година в Мелбърн.

Второ: непостоянната й спортна форма в подготвителните серии и крайно незадоволителните резултати на двата супер турнира  - в Торонто и Синсинати.

След шокиращата загуба от Кристина Макхейл миналата седмица Возняцки се реши на така важната стъпка да се раздели с баща си Пьотър Возняцки като треньор и като че ли за момента това дава резултат, след като снощи датчанката не само че взе реванш от 19-годишната американка, но и за писа своята 16-та поредна победа на турнира в Ню Хейвън (една от тях без игра).

Все пак ако не успее драстично да изчисти играта си от сериозния брой непредизвикани грешки и не промени крайно пасивния си стил на игра, надали и тази година Возняцки ще направи така жадувания от нея пробив.

Вера Звонарьова – световната номер 2 имаше шанс при жребия и ще стартира кампанията си в Ню Йорк срещу състезателка, преминала през ситото на квалификациите.

През 2009 година рускинята достигна до заключителния двубой за титлата на “Артър Аш Стейдиъм”, където бе надиграна от белгийката Ким Клайстерс, но тази година трябва да покаже най-доброто на което е способна ако иска да направи нещо запомнящо се.

Ким Клайстерс – несъмнено голямата липсваща в тазгодишното издание от надпреварата. След двете си поредни титли от Флашинг Медоус неприятна контузия в адукторите изхвърли белгийката от сметките, като нейното отсъствие със сигурност ще се отрази на шампионата.

Мария Шарапова – след мъките и неприятностите около контузията й в рамото през 2010 година ето че черните облаци се разсеяха и хубавата Маша отново е в центъра на вниманието на всички специалисти.

Бившата номер 1 в световната ранглиста има три титли от Големия шлем, като една от тях е именно от US Open – през 2006 година.

Преди два месеца Шарапова бе надиграна от Петра Квитова на финала на Уимбълдън, но титлата й от Синсинати миналата седмица дава сериозни шансове на рускинята за нов триумф в Голямата ябълка.

Серена Уилямс – безспорно тенисистката с най-големи шансове за титлата от Откритото първенство на САЩ, въпреки че близо година “черната перла” бе извън кортовете и трябваше да се пребори със сериозни здравословни проблеми.

Бавно и постепенно обаче Серена успя да намери оптималната си спортна форма, доказателство за което са 12-те й поредни победи през последния месец и двете й последователни титли от надпреварите в Станфорд и Торонто.

Именно в тази впечатляваща серия се крие големият приоритет, който се дава на шансовете на Серена за краен успех в Ню Йорк, тъй като тя успя да запише убедителни победи над тенисистки като Шарапова, Азаренка и Стоусър, а и почивката, която си взе след първия кръг в Синсинати ще й помогне да бъде достатъчно свежа за началото на US Open.

Вика Азаренка – за съжаление на всички нейни привърженици именно представителката на Беларус имаше малшанса да попадне в една четвърт със Серена и още в третия кръг можем да станем свидетели на сблъсък между двете.

От досега изиграните шест официални мача помежду им Азаренка има една единствена победа, като четири от петте успеха на американката са именно в турнири от Големия шлем.

Винъс Уилямс – преди няколко дни в пространно интервю по-голямата от сестрите Уилямс заяви, че ще направи всичко по силите си, за да достигне максимално напред в надпреварата, но за всички е ясно, че напоследък Винъс май отдава повече време на модата, отколкото на тениса.

И накрая нека отдадем заслуженото и на нашата Цвети Пиронкова. Българката за шести пореден път ще вземе участие в надпреварата, като до момента само на два пъти е успявала да прескочи първия кръг (през 2007г. и 2010г.)

Тази година Цвети стартира кампанията си срещу французойката Вържини Разано, която през последните месеци има сериозни проблеми със спортната си форма и доста позагуби от позициите си в световната ранглиста (към момента е 74-та).

До сега двете имат два официални сблъсъка помежду си, като и двата пъти французойката се е поздравявала с крайния успех.

Ето и осреднените коефициенти на водещите букмейкъри за победител в надпреварата при жените:

 

победител

коефицент

1.

Серена Уилямс

 2.42

2.

Мария Шарапова

 6.0

3.

Вика Азаренка

 12.0

4.

Петра Квитова

 12.33

5.

Вера Звонарьова

 15.67

6.

Каролине Возняцки

 16.33

7.

На Ли

 18.33

8.

Сабине Лисицки

 29.67

9.

Йелена Янкович

 32.0

10.

Винъс Уилямс

 36.33

 Николай Недялков, Gol.bg