Кои са моментите в кариерата Ви, с които особено се гордеете?

Навярно тези, когато се оказваше, че без да играя за победа, успявах да спечеля. Аз съм имала много, много изиграни срещи и ми е трудно да избера една от тях. Извън тениса обаче аз се гордея, че съм по-голямата сестра. Това ми харесва.

Вие сте спечелили седем титли от Големия шлем. Коя от тях за Вас е най-специалната?

Всичките седем, разбира се. Това бяха удивителни времена. Искам да кажа, че една победа водеше след себе си друга. Първата титла от турнир от Големия шлем обаче винаги ще има малко по-специално значение. Веднъж пробила стената можеш да мечтаеш за нови успехи.

Какво успяхте да подобрите и какво не в играта си от началото до момента?

Според мен в момента тактиката за всеки мач е от водещо значение. Мога да обмисля всяко свое  действие. Разбирането на играта ми дава огромно преимущество. А какво се промени за по-лошо? Може би, че мисля повече, отколкото преди. Това може да се превърне в ахилесова пета. Когато си по-млад действаш по-импулсивно, просто се стремиш да удряш силно топката. В момента, поглеждайки назад във времето изобщо не си спомням за някакви конкретни тактически указания, които съм се стремяла да спазвам. Със сигурност е имало такива, но не съм им обръщала особено внимание. Удрях топката и без да съм наясно как печелех мачовете. В този смисъл и в това да не мислиш по време на игра също има полза.

Коя от тенисистките, с които сте играли бихте определили като най-добра, без  Серена.

Всяка една от големите – Хингис,  Дейвънпорт, или сега Клайстерс - те са забележителни спортистки. Естествено случвало се е така, че често пъти в спора за титлата съм се изправяла срещу Серена, но като изключим нея Линдзи е била моята най-голяма съперница и тя наистина бе забележителна тенисистка.

А какво мислите за Щефи Граф и Моника Селеш?

За съжаление не успях да играя много срещу Щефи, но срещу Моника имам доста  победи. Тя също бе много класна състезателка, но балансът ми срещу нея е положителен.

Имахте ли в детството си кумири в тениса?

Гледах много мачовете на Моника Селеш. В началото виках, когато тя викаше. Никога не се замислих за това. Даже не зная защо тя викаше на корта, но така или иначе и аз се превърнах в същата кресла.

Считате себе си за кресла?

Да, викам през цялото време - и на тренировки, и в мачовете.

В последно време за викането на корта много се заговори. Забелязали ли сте?

Аз не се заслушвам особено в коментаторите. За щастие обикновено играя, а не слушам какво говорят по телевизора. Преса също много не чета. В този смисъл нямам цялата информация и не знам какво говорят хората. Старая се да се държа в страни от подобни разсъждения, особено по темата за виковете на корта, която като че ли няма особено отношение към тениса.

Казахте, че не обръщате особено внимание на пресата. Бихте ли уточнили защо?

Вие знаете, че за да се задържиш толкова години на върха в световния тенис е        изключително трудно. Това е много по-тежко от колкото да четеш вестници, блогове и мненията на стотици милиони хора за теб. Никой не може да отговаря качествено при такива обстоятелства. Или може би само президента, но и той има цял кабинет от помощници (смее се). Важното да се вслушваш в собствените си мисли и да съхраниш позитивната си нагласа.

Следите ли изявите на президента Барак Обама?

Не. Всъщност въобще не се интересувам от политика.

Кои са двата най-добри съвета, които сте получили от родителите си?

Преди всичко да вярвам в Бог и да почитам семейството си. Това помага да виждаш по-ясно нещата.

А що се отнася до тениса?

Да се боря  за всяка точка и да бъда до край оптимистка.

Ще препоръчате ли някаква схема за тренировки?

Не бих могла да дам някакъв универсален съвет или метод, тъй като всеки един тенисист си има своята индивидуалност и собствен път на развитие.

Прави ли Серена неща, които Ви изненадват – на корта и извън него?

Не, мен нищо не ме изненадва. Аз я познавам изключително добре. И вярвам в нея. И на корта, и в живота.

Преди години със Серена издавахте информационен бюлетин за тениса. Имали дори и малък шанс това да се случи отново?

Да пишеш и редактираш вестник е тежко. Но пък беше толкова забавно! Ние интервюирахме Сампрас, Джъстин Гимелстоб. Нашият вестник имаше кратък живот, но пък беше доста популярен.

Можем ли отново да Ви видим на върха на WTA?

Не. Аз постигнах много в тениса, осъществих своите намерения. Аз имам и мечти, които не са свързани със спорта.. С тях смятам да се занимавам, когато приключа с тениса.

С какво например?

Да намеря своето място в света на дизайна. Това е всичко. Иска ми се да се занимавам с мода, с интериор, така че в тази сфера са свързани бъдещите ми планове.

Ако трябва да напишете весел разказ каква ще бъде темата му?

Ще разкажа за една караоке-вечер на сестрите Уилямс.

Гледате ли тенис, когато не играете?

Да, много гледам тенис. Даже повече, от колкото трябва. По-голямо удоволствие ми доставя да гледам женски тенис, отколкото мъжки. Обичам да гледам как играят легендите. Те изглеждат на корта малко по-различно. Много обичам, когато показват стари мачове и тенисисти от миналото. Гледала съм как играе Били Джийн Кинг, Аш, Конърс. Доставя ми голямо удоволствие.

Ще можете ли да пробиете напред в тазгодишното издание на US Open?

Такава е целта ми. Именно към това ще се стремя през идващата седмица.

Ето и кратка визитка на Винъс Уилямс:

дата на раждане

17.6.1980

професионалистка от

31.10.1994

победи - загуби

597 - 147

титли / сингъл

43

титли от Големия шлем

7

титли / двойки

19

титли / двойки  от Големия шлем

12

приходи от наградни фондове

27 860 151