Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова и тази седмица остана на 51-то място в ранглистата на женската тенис асоциация (WTA).

Пловдивчанката записа две поредни отпадания още в първи кръг – на турнирите в Синсинати и Ню Хейвън през последната седмица, което със сигурност ще се отрази негативно, както на позициите й в подреждането на професионалистките, така и на подготовката й за започващия след броени дни US Open.

Миналата година Пиронкова успя да прескочи първия кръг в Ню Йорк след успех над Рената Ворацова (Чех), но в следващата фаза от надпреварата допусна неприятно поражение от непретенциозната представителка на Люксембург – Манди Минела (185 в ранглистата към онзи момент).

Жребият за тазгодишното състезание на кортовете на Флашинг Медоус ще се тегли в края на седмицата, но с оглед на показаното през последните дни от българката ще й е необходима голяма доза късмет, за да стартира с успех в последния за сезона турнир от Големия шлем.

Далеч от подобни проблеми за момента е бившата номер 1 в световната ранглиста Мария Шарапова.

Рускинята триумфира на престижния тенис турнир в Синсинати, което й позволи да се изстреля до четвъртото място в подреждането на професионалистките, а предвид факта, че Серена Уилямс има известни затруднения с физическата си подготовка и това че Ким Клайстерс се отказа от участие в надпреварата в Ню Йорк, то Шарапова е една от топ фаворитките за спечелването на трофея.

Ето и класацията на WTA към 22.08.2011г.:

  име нац. точки
1. Каролине Возняцки Дан 9 335
2. Вера Звонарьова Рус 6 820
3. Ким Клайстерс Бел 6 501
4. Мария Шарапова Рус 6 346
5. Виктория Азаренка Блр 5 995
6. Петра Квитова Чех 5 685
7. На Ли Кит 5 671
8. Франческа Скиавоне Ит 4 855
9. Марион Бартоли Фр 4 225
10. Саманта Стоусър Австрл 3 930
51. Цвети Пиронкова БЪЛ 1 162