Бившият номер 1 в световната ранглиста Анди Родик изненадващо отпадна още на старта на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Синсинати с общ награден фонд 2 430 000 долара.

Американецът, който е двукратен носител на трофея, бе надигран с 2:1 сета от германеца Филип Колшрайбер, в отделните части 6/7, 7/5, 6/1 и така внесе доста голяма доза притеснение у неговия щаб в навечерието на Откритото първенство на САЩ.

Двубоят започна равностойно, като първият сет се реши след тайбрек, в който Родик бе по-настоятелен и след 7:5 успя да поведе в резултата.

Оптимизмът на домакините взе връх в началото на втората част, когато в петия гейм техният любимец проби подаването на германеца и да поведе с 3/2. Оттук до края на мача обаче започнаха мъките за американеца, който не само че загуби преднината си, но и след пробив в последния възможен момент позволи на Колшрайбер да възстанови статуквото на корта.

Драмата настъпи на старта на заключителната трета част, когато Родик имаше чудесната възможност да стигне до брейк, но не успя да я оползотвори и Колшрайбер измъкна подаването си. 

Още в следващия гейм американецът допусна двойна грешка за 30:40, последва невъздържана реакция и изпращане на топка в публиката и тъй като това бе второ негово провинение (във втория сет получи предупреждение за счупената си ракета) последва наказание и служебна точка за Колшрайбер, което на практика означаваше пробив.

Това вече окончателно пречупи бившия номер 1 и оттук до края на срещата той не бе в състояние да играе адекватно, което умело бе използвано от неговия опонент и след 6/1 германецът затвори срещата.

Други резултати:

Синсинати
I кръг /жени/:
София Арвидсон 0 7 6
Моника Никулеску 6 6 3
Шанел Шийпърс 7 6
Ребека Марино 5 2
Шахар Пеер 6 7
Сабине Лисицки 4 6
Женг Жи 6 1 6
Юлия Гьоргес 2 6 4