Лидерът в генералното класиране Кейси Стонър бе разбираемо развълнуван след брилянтната си победа късно снощи на Лагуна Сека в надпреварата за Голямата награда на САЩ – десети кръг от шампионата в Мото ГП.

Това бе пети успех за сезона за австралиеца, с който той увеличи преднината си на върха в подреждането на 15 точки пред защитаващия титлата си Хорхе Лоренцо от тима на “Ямаха”.

“Началото на уикенда не бе много обнадеждаващо за мен и затова не бях много сигурен, че ще успея да се задържа в близост до Лоренцо и Педроса”, сподели Кейси.

“В подгряваща сесия преди старта обаче усетих, че сме направили най-подходящите настройки и това ми вдъхна нужното спокойствие и увереност, че имам шансове за победата днес.”

“Потеглих малко по-бавно, като се стараех внимателно да загрея гумите, а в първите обиколки целта ми бе единствено да не изпусна Хорхе и Дани да се откъснат твърде напред.”

“Постепенно машината ми започна да олеква, а сцеплението на гумите бе перфектно и знаех, че просто трябва да бъда търпелив и да подбера момента за атака. Видях, че по средата на дистанцията Дани се отказа да притиска Лоренцо и тогава трябваше аз да натисна.”

“Успях да го изпреваря и да се залепя за Лоренцо, като в тези минути усещах, че съм много бърз. За щастие се отвори възможност, в която да атакувам и излязох начело на колоната, което бе фантастично.”

Класирането към момента:

 

  пилот мотор точки
1. Кейси Стонър Хонда 168
2. Хорхе Лоренцо Ямаха 153
3. Андреа Довициозо Хонда 132
4. Валентино Роси Дукати 98
5. Дани Педроса Хонда 94
6. Бен Спийс Ямаха 85
7. Ники Хейдън Дукати 85
8. Марко Симончели Хонда 60
9. Колин Едуардс Ямаха 59
10. Хироши Аояма Хонда 57