Десетият кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП – ще се проведе отвъд Океана, като “Лагуна Сека” ще е домакин на първото от двете състезания на американска земя.

След преполовяването на сезона стана видно, че пилотите на заводските отбори на “Хонда” и “Ямаха” доминират изцяло, като единствената “бяла лястовичка”, която успява да се вклини между тях (за съжаление само в квалификациите засега) е Марко Симончели от екипа на “Хонда Гресини”.

Както стана традиция вече преди всеки кръг от “Дукати” отново афишираха, че са готови най-накрая да се намесят в битката за първите места, а Ники Хейдън вярва, че няма по-подходящо място за това от домашната му надпревара.

За съжаление на тифозите обаче в скудерията от Болоня все още нямат изчистена концепция относно настройките на техните машини и затова в свободните тренировки утре Валентино Роси и Ники Хейдън ще изпробват напълно различни мотори, чиито постижения след това ще сравняват.

Далеч от подобни казуси Кейси Стонър, Дани Педроса и Андреа Довициозо вече са готови да демонстрират за пореден път превъзходството си, като единствено австралиецът трябва да обърне по-специално внимание на проблема с износването на гумите на своята “Хонда”.

Световният шампион Хорхе Лоренцо и съотборникът му Бен Спийс също са с апетити за призовите места, като определено испанецът ще иска да дублира успеха си от миналата година, когато стъпи на най-високо място на почетната стълбичка.

Временно класиране:

 

  пилот мотор точки
1. Кейси Стонър Хонда 168
2. Хорхе Лоренцо Ямаха 153
3. Андреа Довициозо Хонда 132
4. Валентино Роси Дукати 98
5. Дани Педроса Хонда 94
6. Бен Спийс Ямаха 85
7. Ники Хейдън Дукати 85
8. Марко Симончели Хонда 60
9. Колин Едуардс Ямаха 59
10. Хироши Аояма Хонда 57