20-годишната Полона Херцог (Слвн) спечели титлата от Откритото първенство на Швеция по тенис, което се проведе в Баащад и бе с общ награден фонд 220 000 долара.

Във финалния двубой младата словенка надигра с 2:0 сета местната фаворитка Йохана Ларсон, в отделните части 6/4, 7/5 и така завоюва първия си трофей в надпревара от календара на женската тенис асоциация (WTA).

Интересен факт, че Херцог и Ларсон се изправиха една срещу друга и на Уимлъдън преди по-малко от месец, когато шведката отново допусна поражение и за нейно огорчение не успя да вземе реванш и на клей кортовете пред родна публика.

Ключов за изхода на първия сет се оказа седмия гейм, в който Херцог успя да реализира една от двете си възможности за пробив, който впоследствие се оказа напълно достатъчен за крайното 6/4.

Втората част също бе много оспорвана и интригуваща, след като словенката дръпна с ранен брейк, но изцяло подкрепяна от публиката Ларсон успя да се върне в мача и да изравни за 5/5.

Последваха нови два гейма в актива на словенката и така след час и 47 минути игра тя стигна до най-значимия си успех до момента в своята кариера, който освен 280 точки за световната ранглиста й гарантира и чек за 37 000 долара.

Ето и статистиката от финалния сблъсък:

Херцог

Ларсон

73

1-ви сервис %

69

0

Асове

0

0

Двойни грешки

5

 3/8

Възможности за пробив

 1/5

 85/151

Общо спечелени точки

 66/151

 

Времетраене: 1.47 ч.