Лидерът в генералното класиране Кейси Стонър спечели квалификациите за място преди утрешната надпревара за Голямата награда на Италия – осми кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

Това е пети Пол-позишън за австралиеца от началото на сезона, който той постигна подобрявайки върховото постижение на “Муджело”, записано вчера в свободните тренировки от световния шампион Хорхе Лоренцо.

Иначе днешната квалификационна сесия протече в съкратен вариант – за малко повече от двадесетина минути – време, в което всички претенденти за победата утре завъртяха своите върхови обиколки с квалификационни гуми, след което над “Муджело” заваля и така на практика се обезсмисли по-нататъшното излизане на пилотите на трасето.

С второ време днес се отличи победителят от миналата седмица в Ассен – Бен Спийс, а последното място на първа стартова редица заслужи състезателят на “Хонда Гресини” Марко Симончели.

След няколко седмично отсъствие от пистите, заради контузия, Дани Педроса отново се върна в падока на “Репсол Хода” и днес успя да даде осмо време, докато супер любимецът на местните тифози Валентино Роси отново се представи посредствено и зае едва 12-та позиция.

Освен с новия си дизайн на шлема (“The Eye”), “Доктора” не впечатли с почти нищо, като за пореден път затвърди мнението, че през този сезон “Дукати” значително изостават от японските претенденти и трудно биха наваксали изпуснатото до края на сезона.

Класиране в квалификациите за ГП на Италия:

пилот отбор време
1. Кейси Стонър Репсол/Хонда 1:48.034
2. Бен Спийс Ямаха  + 0.446
3. Марко Симончели Хонда/Гресини  + 0.461
4. Андреа Довициозо Репсол/Хонда  + 0.660
5. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 0.722
6. Колин Едуардс Ямаха Тех 3  + 0.940
7. Кал Кръчлоу Ямаха Тех 3  + 0.987
8. Дани Педроса Репсол/Хонда  + 1.364
9. Ники Хейдън Дукати  + 1.475
10. Ектор Барбера Аспар  + 1.629