125-то издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън вече е към своя край, като днес предстои да се определят двамата най-достойни джентълмени, които ще имат честта да спорят за ценния трофей в неделя.

До тази фаза от надпреварата достигнаха Рафа Надал, Новак Джокович, Анди Мъри и Жо-Вилфред Цонга, а днес тези супер тенисисти ще се вкопчат в люта битка, която надяваме се ще ни предостави невероятно зрелище.

Първи на централния корт на “Ол Инглънд клъб” ще излязат Новак Джокович и Жо-Вилфред Цонга, като французинът определено е един от най-неудобните съперници за Джокера, а затова говори и статистиката от досега изиграните седем официални сблъсъка между двамата – 5:2 в полза на Цонга.

Като добавим и това, че Цонга винаги се е доказвал като невероятен боец, който на всичкото отгоре ще е “напомпан” и със самочувствието от невероятния си обрат срещу Роджър Федерер, то днешната задача пред Джокович няма да е никак лека.

Разбира се една евентуална победа за сърбина ще означава и стъпване на световния връх, което неминуемо ще увеличи до максимум желанието му за нея, но затова той трябва да покаже играта, която само преди месец го кичеше с прозвището – “Непобедимия”.

Вторият полуфинален сблъсък отново изправя един срещу друг Рафа Надал и Анди Мъри. Преди 12 месеца, на същото стъпало от надпреварата, двамата застанаха един срещу друг и тогава за огромно съжаление на домакините испанецът набързо се разправи с “шотландския боец”.

Днес големите въпросителни са главно около травмата в крака на “Ел Торо”, която той получи в сблъсъка си срещу Дел Потро и разбира се менталната стабилност на Мъри, който не веднъж се е поддавал на огромното напрежение, породено от невероятната отговорност.

Цяла Британия чака вече 75 години своя рицар и погледите и надеждите на всички на Острова са свързани именно с Мъри, но до този момент световният номер 4 винаги е оставал на крачка от заветната цел и така желаният трофей.

Дали днес Мъри ще успее да детронира шампиона и дали Ноле ще е новият номер 1 са въпросите, на които всички ние очакваме отговор.

Програмата за днес: (приблизителният начален час на срещите е в българско време)

  Централен корт
  полуфинали
15.00 ч. Новак Джокович
  Жо-Вилфред Цонга
около Рафаел Надал
17.00 ч. Анди Мъри
  Корт № 18
  Турнир на легендите
около Малеева/Шет
17.00 ч. Фернандес/Зверева