Световният номер 2 Новак Джокович е първият полуфиналист в тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън.

Преди минути на корт номер 1 на “Ол Инглънд кълб” сърбинът сложи край на приказката на преминалия през ситото на квалификациите Бърнард Томич, отстранявайки го трудно с 3:1 сета, в отделните части 6/2, 3/6, 6/3,7/5.

Двубоят определено премина на приливи и отливи, като първата част бе изцяло за фаворита в този четвъртфинал – Новак Джокович, който след два безответни пробива с лекота стигна до убедителното 6/2.

Може би подведен от случващото се, в началото на втория сет,  Ноле допусна непривична за класата му, тотална загуба на концентрация, като първият му сервис почти изчезна, заредиха се непредизвикани грешки, докато от другата страна на мрежата 18-годишният австралиец бе изключително стабилен и напълно заслужено изравни резултата, печелейки втория сет.

Нещо повече, на старта на третия сет Томич дори стигна до ранен пробив, но в този момент възпитаникът на Мариан Вайда се върна от “зоната на здрача”, влезе в серия и успя да спечели сета с 6/3.

В началото на четвъртата част възходът на Ноле го доведе до ранен пробив и когато всичко клонеше към очаквана развръзка на мача Томич отново изригна – върна пробива и дори бе много близо до ново изравняване на резултата.

В десетия гейм Джокович имаше сериозни проблеми, но успя да удържи подаването си, за да дойде магическия момент в единадесетия гейм, когато фамозна къса топка донесе така важния втори пробив за сърбина, който го изведе и то така ценната победа.

Статистиката от двубоя:

Джокович

Томич

62

1-ви сервис %

65

14

Асове

7

4

Двойни грешки

2

 6/15

Възможности за пробив

 3/5

27

Непредизвикани грешки

40

39

Уинъри

43

Времетраене: 2.38 ч.