Настоящият шампион и световен номер 1 Рафаел Надал продължава успешно защитата на титлата си от Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън.

В изключително зрелищен и качествен сблъсък на централния корт в “Ол Инглънд клъб” испанецът отстрани след 3:1 сета бившият шампион от US Open Хуан Мартин Дел Потро, в отделните части 7/6, 3/6, 7/6, 6/4.

Двубоят започна равностойно, но постепенно Надал започна да диктува темпото, но въпреки усилията си до пробив не се стигна и логично развръзката на сета трябваше да настъпи след тайбрек.

Точно в този момент обаче “Ел Торо” поиска намесата на физиотерапевт, заради болки в стъпалото, а след краткото прекъсване испанецът успя да вземе своето – 8:6 и сет в негова полза.

Въпреки негативния развой на мача Дел Потро продължи да търси своето и след много по-агресивна и стабилна игра от основната линия аржентинецът стигна до пробив в осмия гейм, след който успя да спечели втория сет и да изравни за 1:1.

Драмата настъпи в средата на третата част, когато след едно неприятно подхлъзване Дел Потро получи травма в областта на хълбока и на свой ред се принуди да използва услугите на физиотерапевт, като срещата дори бе прекъсната за около 7-8 минути.

След нейното подновяване сервиращите продължиха да печелят подаванията си, което доведе нещата до втори тайбрек и той отново бе спечелен от Рафа Надал.

Кулминацията на двубоя бе в петия гейм на заключителния сет, когато след серия от великолепни ретури и фамозен минаващ удар Надал най-накрая стигна до пробив в подаването на южноамериканеца, който в последствие се оказа достатъчен за крайната победа.

Така след близо 4 часа тенис от най-висока класа Рафа Надал достигна до четвъртфиналите, където ще се изправи срещу американеца Марди Фиш, отстранил по-рано днес Томаш Бердих.

Статистиката от двубоя:

Надал

Дел Потро

73

1-ви сервис %

70

13

Асове

11

1

Двойни грешки

4

16

Непредизвикани грешки

21

61

Уинъри

44

 1/5

Възможности за пробив

 1/3

Времетраене: 3.48 ч.