6-кратният носител на трофея Роджър Федерер се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън.

В среща от четвъртия кръг на надпреварата швейцарецът загуби първия сет, но спечели останалите три, за да стигне до крайната победа срещу Михаил Южни – 6/7, 6/3, 6/3, 6/3.

Двубоят започна с подчертано предимство за сервиращите, като в първия сет нито един от двамата тенисисти не стигна до възможност за пробив, а в последвалия тайбрек късметът кацна на рамото на Южни и след 7:5 руснакът поведе в резултата.

Това сякаш накара Маестрото да “включи на по-горна предавка” и втората част премина изцяло под неговата диктовка, като след два безответни пробива статуквото бе възстановено.

Федерер продължи да държи изцяло инициативата и на старта на третия сет, но след като си осигури повече от комфортната преднина от 5/0 последва моментна загуба на концентрация, което можеше да му изиграе лоша шега.

След серия от три поредни гейма за руснака се създаде илюзия за някаква интрига, но до изненада не се стигна и след 6/3 швейцарецът вече бе само на крачка от успеха.

Заключителната четвърта част по развой много наподоби предходната, като за пореден път Федерер поведе с ранен пробив и въпреки усилията на Южни до връщането му не се стигна и така за 29-ти път в своята кариера Роджър Федерер достигна до финалната осмица на турнир от Големия шлем.

Статистиката от двубоя:

Федерер

Южни

64

1-ви сервис %

62

14

Асове

6

1

Двойни грешки

6

25

Непредизвикани грешки

23

54

Уинъри

35

 6/14

Възможности за пробив

 1/7

Времетраене: 3.02 ч.