18-годишният Бърнард Томич (Австрл) поднесе голямата изненада в днешната програма на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън.

В среща от третия кръг на надпреварата австралийският тинейджър изхвърли от турнира поставения под номер 5 в основната схема Робин Сьодерлинг след чиста победа с 3:0 сета, в отделните части 6/1, 6/4, 7/5.

Двубоят започна кошмарно за сочения предварително за фаворит Сьодерлинг, който така и не успя да намери ударите си от основната линия, а на всичко отгоре и началият му удар не функционираше на позната висота.

От другата страна на мрежата пък Томич бе почти непогрешим, успя да реализира и двете си възможности за пробив и само след 17 минути игра стигна до впечатляващото 6/1.

Във втория сет картината не се промени значително, макар че станахме свидетели на доста по-продължителни разигравания, но в ключовите моменти шведът отново демонстрира липса на концентрация и след нов пробив вече изоставаше с 0:2.

Заключителния трети сет бе най-равностоен, като се стигна до ситуация 5/4 за поставения под номер 5 в схемата, но младият австралиец не показа и капка притеснения и след серия от три поредни гейма стигна до така ценния успех.

Статистиката от двубоя:

Томич

Сьодерлинг

69

1-ви сервис %

62

13

Асове

10

1

Двойни грешки

0

15

Непредизвикани грешки

21

36

Уинъри

23

 4/7

Възможности за пробив

 0/5

Времетраене: 1.52 ч.