Местният любимец Анди Мъри се класира за осминафиналите на тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис – Уимбълдън.

Шотландецът имаше привилегията да играе на централния корт на “Ол Инглънд клъб”, което му позволи да избегне поредната порция дъжд над английската столица и да доведе до победен край двубоя си срещу Иван Любичич от третия кръг – 6/4, 4/6, 6/1, 7/6.

Още преди началото на срещата мнозина специалисти предрекоха, че ни предстои изключително оспорван и равностоен сблъсък и не бяха много далече от истината, след като хърватинът демонстрира позната стабилна игра от основната линия и великолепен начален удар.

Все пак първата част бе за Мъри, но във втория сет Любичич се оказа значително по-стабилен, успя да реализира единствената си възможност за пробив и възстанови статуквото.

Третият сет бе изцяло за “шотландския боец”, който даде само един гейм на своя опонент и когато всички очакваха протоколен завършек на двубоя в края на четвъртата част настъпи неочаквана драма, която доста поизнерви британските привърженици.

При 5/4 Мъри получи правото да сервира за мача, но в последния възможен момент Любичич върна по-рано допуснатия пробив и не само че изравни, но минути по-късно принуди британецът да сервира за оставане в сета (при 5/6).

За радост на домакините до пети сет не се стигна, след като в последвалия тайбрек Мъри наложи волята си и след 7:3 си осигури крайния успех.

Няколко възлови двубоя от днешната програма обаче не успяха да завършат, тъй като лошите метеорологични условия принудиха организаторите да отложат за утре мачовете на Надал, Дел Потро, Марди Фиш и Томаш Бердих.

Резултати:

III кръг:
 /мъже/
Ришар Гаске 6 6 6
Симоне Болели 3 2 4
III кръг:
 /жени/
Вика Азаренка 6 3 6
Даниела Хантухова 3 6 2
Винъс Уилямс 6 6
М.Х.Мартинес Санчес 0 2
Ксения Первак 6 7
Андреа Петкович 4 6