5-кратната носителка на трофея Винъс Уилямс бе много близо до отпадането още във втория кръг на тазгодишното издание на Откритото първенство на Великобритания по тенис.

В изключително драматичен и зрелищен сблъсък на централния корт на “Ол Инглънд клъб” американката трябваше да води изтощителна тричасова битка с 40-годишната ветеранка от Япония Кимико Дате-Крум преди да стигне до крайния успех с 6/7, 6/3, 8/6.

Още от първите минути на срещата, която се проведе изцяло под спуснатия покрив на най-голямата арена на Уимбълдън, заради поредната порция дъжд над Лондон, Кимико Дате показа, че е готова да се бори за всяка точка и напълно заслужено поведе в резултата с убедителното 5/1.

В този момент обаче Винъс загатна за шампионския си дух, върна два от пробивите и докара нещата до тайбрек, но там след поредица от пресилени удари от основната линия американката сдаде първия сет на своята опонентка.

Във втората част Уилямс постепенно напипа ритъма си на игра, поизчисти непредизвиканите грешки и след ранен пробив безпроблемно изравни резултата след успех с 6/3.

На старта на заключителния трети сет Винъс отново имаше инициативата и по всичко изглеждаше, че американката с лекота ще стигне до очаквания обрат, но в този момент японката “показа зъби”, върна ранно допуснатия пробив и на моменти дори прискаше именитата си съперничка с брилянтни форхенди от основната линия.

Ключов за крайния изход на двубоя се оказа 14-ия гейм, в който Кимико сервираше за оставане в турнира, но не издържа на напрежението и загуби подаването си, а с това и надеждите си за нещо повече в надпреварата.

Статистиката от двубоя:

В. Уилямс

Кимико Дате

69

1-ви сервис %

74

12

Асове

1

2

Двойни грешки

3

45

Уинъри

46

24

Непредизвикани грешки

30

 6/19

Възможности за пробив

 4/9

Времетраене: 2.56 ч.