Миналогодишната финалистка Вера Звонарьова започна кампанията си на Откритото първенство на Великобритания по тенис с трудна трисетова победа над американката Алисън Ришке – 6/0, 3/6, 6/3.

Началото на двубоя бе изцяло за рускинята, която само след 25 минути игра вече имаше аванс от един сет, но във втората част ситуацията на корта коренно се промени и американката успя да изравни резултата след 6/3 в своя полза.

Така всичко трябваше да се реши в заключителния трети сет, в който поставената под номер 2 рускиня допусна само 3 непредизвикани грешки, проби на два пъти подаването на Ришке и закономерно попадна във втория кръг на турнира, където ще се изправи срещу сънародничката си Елена Веснина.

Междувременно завърши двубоя и на миналогодишната шампионка от Ролан Гарос Франческа Скиавоне, която също трябваше да води трисетова битка срещу представителката на Австралия Йелена Докич, но не допусна изненада и се измъкна след 6/4, 1/6, 6/3.

Далеч от проблемите на Скиавоне и Звонарьова се разви двубоя на 5-кратната носителка на трофея Винъс Уилямс, която даде само 4 гейма на узбекистанката  Акгул Аманмурадова – 6/3, 6/1.

Резултати:

I кръг:
 /жени/
Янина Викмайер 7 6
Варвара Лепченко 5 3
Сара Ерани 6 6
Кая Канепи 1 4
Кристина Макхейл 2 6 8
Екатерина Макарова 6 1 6
Моника Никулеску 6 6
Сибиле Бамер 1 1
Полин Парментие 6 6
Сорана Кърстеа 1 3