Утре стартира най-старата и престижна надпреварата в света на тениса – Откритото първенство на Великобритания – Уимбълдън.

“Ол Инглънд клъб” ще приюти за 125-ти път най-добрите тенисисти в света, които в продължение на две седмици ще се впуснат в люта надпревара за спечелването на ценния трофей.

За първи път първенството се е организирало през далечната 1877 година, когато шампион става Спенсър Гор, а дамите са включени в състезанието седем години по-късно, като първата шампионка при жените е Моуд Уотсън.

По време на Първата и Втората световна война разбираемо надпреварата не се провежда, а първите победители извън британската общност са французите Сузан Ленглен (1919) и Жан Боротра (1924).

С най-много титли на сингъл са Уилям Реншоу и Пийт Сампрас (7), а при дамите – Мартина Навратилова (9).

Настоящият носител на трофея при мъжете е Рафаел Надал, който на финала през 2010 година надигра Томаш Бердих, а при дамите е Серена Уилямс, която отвя Вера Звонарьова.

Разбира се погледите на всички вече са вперени към предстоящата надпревара, а в петък бе изтеглен жребият, който определи в горната половина на схемата при мъжете да се Рафа Надал и Анди Мъри, а в долната – Роджър Федерер и Новак Джокович.

За съжаление от доста време насам не се е случвало неизвестните около формата на основните заподозрени да са толкова много.

Заради преумора и леко неразположение Маестрото от Базел отказа участието си на подготвителния турнир в Хале и де факто първият му официален мач на трева за сезона ще бъде срещу представителя на Казахстан Михаил Кукушкин – в първия кръг на Уимбълдън.

Абсолютно същата е ситуацията и около световния номер 2 Новак Джокович. Сърбинът прекъсна феноменалната си серия от 43 поредни победи на полуфиналите на Ролан Гарос, когато загуби от Роджър Федерер и от тогава няма официален мач, а в Лондон стартира срещу французина Жерами Шарди.

Рафа Надал и Анди Мъри записаха участие на турнира в Куинс, където “Ел Торо” видимо поуморен стигна само до четвъртфиналите, отстъпвайки пред Жо-Вилфред Цонга, докато Мъри грабна за втори път титлата от надпреварата, надигравайки именно французина на финала.

Големите надежди на цяла Британия отново са отправени към “шотландския боец”, но Анди вече не веднъж е показвал, че именно ролята му на фаворит му е изигравала лоша шега в опитите му да грабне първи трофей от Голямата четворка.

При дамите ситуацията не е доста по-различна. Все пак със завръщането на сестрите Уилямс по презумпция можем да посочим две от явните фаворитки за титлата, но фактът, че Винъс и Серена се появиха в игра точно в навечерието на надпреварата поставя под съмнение моментната им физическа подготовка.

Да се надяваме, че Григор и Цвети ще имат шанса да направят запомнящо се представяне, още повече, че и двамата имаха късмета да стартират кампаниите си срещу квалификанти.

Каквото и да се случи е ясно само едно – следващите 14 дни ни предстои със сигурност тенис от най-висока класа.

Победителите от последните 10 години:

година шампион/мъже шампион/жени
2010 Рафаел Надал Серена Уилямс
2009 Роджър Федерер Серена Уилямс
2008 Рафаел Надал Винъс Уилямс
2007 Роджър Федерер Винъс Уилямс
2006 Роджър Федерер Амели Моресмо
2005 Роджър Федерер Винъс Уилямс
2004 Роджър Федерер Мария Шарапова
2003 Роджър Федерер Серена Уилямс
2002 Лейтън Хюит Серена Уилямс
2001 Горан Иванишевич Винъс Уилямс