Андреас Сепи завоюва първата си титла в своята кариера, след като тази вечер триумфира на турнира в Ийстбърн с общ награден фонд 462 675 евро.

В изключително драматичен финален сблъсък италианецът успя да се наложи над Янко Типсаревич със 7/6, 3/6, 5/3 и отказване на сърбина поради контузия.

Заради лошите метеорологични условия през последните дни организаторите бяха принудени да сгъстят програмата и днес да се изиграят двата полуфинала и директният двубой за титлата.

Мачът започна изключително равностойно, като в първата част двамата финалисти си размениха по един пробив, а в последвалия тайбрек Сепи показа по-здрави нерви и 7:5 измъкна първия сет.

В началото на втората част италианецът дръпна в резултата с ранен пробив, но Типсаревич отговори подобаващо и не само че заличи изоставането си, но успя да спечели и сета след нов брейк и 6/3 в негова полза.

На старта на заключителната трета част Типсаревич влезе в продължителна дискусия с главния съдия и супервайзера на турнира, относно условията на игра, тъй като над Ийстбърн започна да се смрачава.

Официалните лица взеха решение все пак мачът да продължи, което вбеси сърбина и той загуби нужната концентрация. Ситуацията бе използвана умело от Сепи, който успя да влезе в серия от четири поредни гейма, но точно в този момент пък над централния корт заваля.

Срещата бе прекъсната за около 10-ина минути, а при нейното подновяване Типсаревич почти успя да се върне в мача, връщайки два от допуснатите пробива.

Драмата настъпи в осмия гейм, когато заради хлъзгавия терен в опит да отиграя една топка Типсаревич зверски се разтегна и бе принуден да прекрати участието си, заради ужасната болка.

Така освен, че загуби финала Янко Типсаревич постави въпросителна и относно участието си на започващия след броени часове Уимбълдън.

Статистиката от двубоя:

Сепи

Типсаревич

64

1-ви сервис %

65

4

Асове

6

1

Двойни грешки

3

 5/10

Възможности за пробив

 5/7

 102/200

Общо спечелени точки

 98/200

 

Времетраене: 2:36 ч.