Бившата номер 1 в световния тенис и 5-кратна носителка на титлата от Уимбълдън Винъс Уилямс се завърна в игра след близо 5-месечна пауза поради контузия.

Американката откри сезона си на трева с впечатляваща победа над поставената под номер 8 в основната схема Андреа Петкович на престижния международен тенис турнир в Ийстбърн с 2:1 сета, в отделните части 7/5, 5/7, 6/3.

Въпреки липсата на игрова практика по-голямата от сестрите Уилямс демонстрира отлична форма и въпреки че изоставаше с пробив в първия сет успя да обърне развоя и да докара нещата до 7/5 в своя полза.

Втората част започна с по един ранно разменен пробив, но в единадесетия гейм Петкович за втори път проби подаването на своята опонентка, след което сервира успешно за изравняване на резултата.

В заключителния трети сет привидно изглеждаше, че германката има леко надмощие, но във важните моменти опитът на американката си каза думата и след като Уилямс оползотвори единствената си възможност за пробив успя да стигне и до крайната победа.

Така във втория кръг Винъс Уилямс ще се изправи срещу победителката от сблъсъка между Ана Иванович и Юлия Гьоргес.

Резултати:

I кръг:
Саманта Стоусър 6 6
Надя Петрова 1 4
Вика Азаренка 6 7
Пън Шуей 4 6
М. Мартинес Санчес 7 6
Шахар Пеер 5 3
Петра Квитова 5 6 6
Ан. Севастова 7 1 3
Агниешка Радванска 7 7
Ярмила Гайдишова 6 5