Пилотът на „Репсол Хонда” Кейси Стонър спечели квалификациите за място преди утрешната надпреварата за Голямата награда на Великобритания – шести кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетити – Мото ГП.

През целия уикенд до момента австралиецът тотално доминира на „Силвърстоун”, като единственият му реален конкурент в свободните тренировки и днес в квалификациите бе Марко Симончели от тима на „Хонда Гресини”.

Последното място на първа стартова позиция си осигури световния шампион и лидер в генералното класиране Хорхе Лоренцо, като изоставането му от времето на Стонър е повече от две десети.

За огромно съжаление на домакините тяхната новоизгряваща звезда в тура Кал Кръчлоу (Ямаха Тех 3) претърпя сериозен инцидент в началото на сесията и е със счупена ключица.

Продължават мъките и за 7-кратния световен шампион Валентино Роси, който по всичко изглежда, че няма да запази особено добри спомени от дебюта си на това трасе, тъй като днес бе още по-бавен от представянето си в свободните тренировки и се нареди на незавидната 13 позиция.

Утре, от 15.00 часа българско време, е стартът на Голямата награда на Великобритания.

Класиране в квалификациите за място:

пилот отбор време
1. Кейси Стонър Репсол/Хонда 2:02.020
2. Марко Симончели Хонда/Гресини  + 0.188
3. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 0.217
4. Бен Спийс Ямаха  + 0.657
5. Андреа Домициозо Репсол/Хонда  + 1.192
6. Карел Абрахам Кардиън  + 2.131
7. Ники Хейдън Дукати  + 2.284
8. Колин Едуардс Ямаха Тех 3  + 2.488 
9. Алваро Баутиста Ризла/Сузуки  + 2.500
10. Ранди Де Пюне Прамак  + 2.569