Пилотът на “Хонда Гресини” Марко Симончели спечели квалификациите за място преди утрешната Гран При на Каталуня и така за пръв път в своята кариера ще потегли от първа стартова позиция в кралския клас.

Въпреки че през последните дни на испанска земя италианецът бе заплашван нееднократно от местни фенове, заради инцидента с Дани Педроса преди три седмици на Льо Ман, днес Симончели демонстрира, че това никак не се отразява на концентрацията му и завъртя най-бързата обиколка за 1:42.413 мин.

Втори, само на 0.016 сек., остана лидерът в свободните тренировки и фаворит за победата утре – Кейси Стонър, а трети финишира световният шампион Хорхе Лоренцо с “Ямаха”.

Втора стартова редица се предвожда от Бен Спийс (Ямаха), като плътно зад него се наредиха Андреа Довициозо (Репсол/Хонда) и новобранецът Кал Кръчлоу (Ямаха Тех 3).

Независимо от огромния си опит и неизмерим талант 7-кратният световен шампион Валентино Роси и днес имаше сериозни проблеми с укротяването на своето “Дукати”, като направи впечатление нестабилността в завоите на предната гума, което нямаше как да не се отрази на класирането му и италианецът зае едва седмото място с изоставане от 0.810 сек.

Все пак от “скудерията” се надяват “Доктора” да се представи значително по-добре утре, когато в дълга серия в състезателно темпо машината му ще покаже по-добри качества.

Квалификации за място за ГП на Каталуня:

пилот отбор време
1. Марко Симончели Хонда/Гресини 1:42.413
2. Кейси Стонър Репсол/Хонда  + 0.016
3. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 0.315
4. Бен Спийс Ямаха  + 0.329
5. Андреа Довициозо Репсол/Хонда  + 0.336
6. Кал Кръчлоу Ямаха Тех 3  + 0.789
7. Валентино Роси Дукати  + 0.810
8. Ники Хейдън Дукати  + 0.815
9. Алваро Баутиста Ризла/Сузуки  + 1.034
10. Ектор Барбера Аспар  + 1.243