Вторият за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Франция по тенис – Ролан Гарос – е на финалната права, като днес ще стане ясна шампионката при дамите.

До директния сблъсък за трофея достигнаха На Ли и Франческа Скиавоне, като и за двете това ще е съдбоносен двубой.

След финала си в Мелбърн, злополучно загубен от Ким Клайстерс, китайката демонстрира, че турнирите от Шлема са нещо съвсем различно за нея и след победния си марш над Стрицова, Еспиноза, Кърстея, Квитова, Азаренка и Шарапова тя отново достигна до мача за титлата.

Разбира се на финала срещу нея ще е миналогодишната носителка на трофея Франческа Скиавоне, която пък успя да отстрани Оден, Долонц, Шуей, Янкович, Павлюченкова и Бартоли и ако днес отново стигне до успеха ще се затвърди като една от най-успешните тенисистки на Апенините.

В мача си срещу Шарапова, Ли показа, че навлезе ли в ритъм може да затрудни всяка една топ тенисистка, като плоските й форхенди от основната линия са изключително ефективни и биха създали неприятности дори за атлетичната Скиавоне.

От своя страна основните оръжия на италианката са невероятната и физическа издръжливост и отличното предвижване по корта, което съчетано с непрестанния й стремеж към победата са убийствена комбинация.

Финалът при дамите започва в 16.00 часа българско време и може да се наблюдава пряко по Евроспорт.

Балансът от досега изиграните двубои между двете:

година

надпревара

настилка

победител

резултат

2007

Сидни

твърда

На Ли

6/4, 7/5

2008

Пекин

твърда

Скиавоне

6/1, 7/6

2009

US Open

твърда

На Ли

6/2, 6/3

2010

Ролан Гарос

клей

Скиавоне

6/4, 6/2