Тази вечер във Виена играят Австрия и Германия. Квалификацията е решителна за домакините (4 място със 7 точки от пет мача) ако искат да останат в борбата за второто място в групата.

Срещата е наричана „братски бой” – германци и австрийци имат един корен, език и култура, но живеят в две държави.

В състава на фаворитите от Германия (водач в групата с пет победи от пет срещи) няма да играят ключови фигури.

„При нас ще отсъстват важни играчи, които са част от гръбнака на отбора – Клозе, Швайнщайгер и Мертезакер. Но отборът показа много голяма мотивация в тренировките”, каза треньорът Йоахим Льов на пресконференцията във Виена.

„Искаме да победим”, постанови ясно целта пред отбора си треньорът.

Австрийците винаги се опитват да надскочат себе си в двубоите срещу „по-големия брат”. Най-голямата им победа е на Мондиала през 1978 година.

Тогава с гол на Ханс Кранкл две минути преди края Австрия побеждава германците, които отиват в Аржентина като световни шампиони, с 3:2. И двете страни отпадат, но докато във Виена величаят и днес „Чудото от Кордоба”, в германската история този мач влиза като „Срамът от Кордоба”.

За първи път австрийци и германци мерят сили на футбол точно преди 103 години – през юни 1908 Австрия печели с 3:2. Последният мач (както и повечето в историята - 21:8 победи) е за Германия – 1:0 във Виена в групите на Евро 2008.