Петък е – 13-ят състезателен ден от програмата на Откритото първенство на Франция по тенис, в който ще бъдат определени двамата най-достойни състезатели, които ще излязат в директна битка за ценния трофей.

За първи път от 5 години насам, до тази фаза от надпреварата в Париж достигнаха най-добрите четирима в света, като този следобед един срещу друг ще застанат Рафаел Надал и Анди Мъри, а след това Новак Джокович и Роджър Федерер.

На връх 25-ия си рожден ден Рафа ще трябва за пореден път да защитава прозвището си “Краля на клея”, като този път освен титлата, испанецът може да загуби и първото си място в световната ранглиста.

От показаното до момента е ясно, че “Ел Торо” е далеч от най-добрата си форма, в която сме го виждали, особено в Париж, а пък Мъри значително стабилизира играта си през последната седмица, което е предпоставка за един крайно интересен и драматичен двубой.

Ако Рафа все пак успее да стигне до победата днес, то той ще има възможността да докаже във финалния сблъсък, че дори да загуби първото си място в световната ранглиста, никога няма да загуби ореола си на “господар на Филип Шатрие”, изравнявайки постижението не легендата Бьорн Борг.

Още по-голям пък е зарядът във втория полуфинал, в който един срещу друг ще се изправят Новак Джокович и Роджър Федерер. Сърбинът буквално гази всичко наред от началото на годината, а на всичко отгоре имаше и шанса да пропусне четвъртфиналите и да си почине 4 дни.

Джокович е на прага да изравни рекордната серия от поредни победи на Джон Макенроу и най-важното – на победа от първото място в световната ранглиста.

Ако днес сърбинът успее да отстрани Федерер, то независимо как се развие финалният сблъсък, от идния понеделник ще имаме нов водач в класацията на професионалистите и за първи път в историята той ще е сърбин.

Разбира се, това няма да никак лесна задача, тъй като да победиш Маестрото, независимо на каква настилка, си е истински подвиг, а както знаем Роджър е способен в най-важните битки да показва най-доброто на което е способен.


Ето и програмата за днес:
(приблизителният начален час е в българско време)

       Филип Шатрие
    полуфинал/мъже
15.00 ч.       Рафаел Надал
          Анди Мъри 
    полуфинал/мъже
следва    Новак Джокович
     Роджър Федерер
               корт 3
юноши   полуфинал/двойки
      Кузманов/Янкович
12.00 ч.       Крюгер/Венсан