Този уикенд предстои да се проведе надпреварата за Голямата награда на Каталуня – пети кръг от шампионата при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП.

На едноименната писта пилотите от заводския тим на “Хонда” ще се опитат да затвърдят хегемонията си, която наложиха на “Льо Ман”, но дали Лоренцо, Роси и компания ще позволят това да се случи – ще разберем в неделния следобед.

Заради злощастния инцидент преди три седмици във Франция и последвалата операция, един от основните претенденти за кралската корона този сезон – Дани Педроса – ще пропусне надпреварата, което отваря вратата за състезателите на “Ямаха” и “Дукати” най-после сериозно да притиснат Стонър и Довициозо.

Феновете на тима от Болоня се надяват триседмичната пауза да се е оказала достатъчна за инженерите и механиците на “Дукати” да са направили необходимите подобрения и тяхната машина да е конкурентно способна и да позволи на идола им Валентино Роси най-накрая да разкрие своите неограничени възможности.

Самият Роси заяви на пресконференцията преди свободните тренировки, че това трасе е едно от любимите му и след като пропусна миналогодишното състезание поради контузия сега се надява на отлично представяне.

Дали наистина от “Дукати” ще покажат скорост и дали Стонър и Лоренцо ще позволят на “Доктора” да се завърне на подобаващото му място – предстои да разберем.

Временно класиране до момента:

  пилот мотор точки
1. Хорхе Лоренцо Ямаха 78
2. Кейси Стонър Хонда 66
3. Дани Педроса Хонда 61
4. Анд. Довициозо Хонда 50
5. Валентино Роси Дукати 47
6. Ники Хейдън Дукати 39
7. Хироши Аояма Хонда 36
8. М. Симончели Хонда 22
9. Колин Едуардс Ямаха 21
10. Ектор Барбера Дукати 21