Поставената под номер 6 в основната схема На Ли се класира за директния двубой за трофея от Откритото първенство на Франция по тенис – Ролан Гарос.

В полуфинален сблъсък от надпреварата, игран днес, китайката срази с 2:0 сета Мария Шарапова, в отделните части 6/4, 7/5 и така стана първата представителка на своята страна, която достига до финала в Париж.

Въпреки ужасните атмосферни условия над “Филип Шатрие”, породени от бурния вятър, Ли започна отлично двубоя и след ранен пробив си осигури комфортен аванс от 3/0.

Последва моментно “събуждане” от страна на рускинята, която успя да върне пробива и да намали изоставането си до 3/4, но в осмия гейм допусна 3 двойни грешки, с които на практика предаде без бой подаването си на китайката.

Ли имаше възможността да сервира за сета, но и тя на свой ред показа колебание и допусна пробив, за да се стигне до десетия гейм, в който неувереността на  Шарапова в близост до мрежата буквално подари сета на китайката.

В началото на втората част рускинята изглеждаше, че е близо до обрата и дори поведе с ранен пробив, но постепенно и методично Ли заличи изоставането си, а след пробив в последния възможен момент стигна и до така ценната победа.

Ето и статистиката от двубоя:

Ли

 

Шарапова

66

1-ви сервис %

67

1

Асове

0

3

Двойни грешки

10

23

Непредизвикани грешки

28

24

Уинъри

12

 5/8

Възможности за пробив

 3/11

 

Времетраене: 1.48 ч.