Вторият за сезона турнир от Големия шлем – Откритото първенство на Франция по тенис, навлиза в заключителната си фаза, като днешната програма от надпреварата предвижда да се изиграят полуфиналните сблъсъци при дамите.

Първи на централния корт “Филип Шатрие” ще излязат На Ли и Мария Шарапова. Китайката достигна до финалната четворка, като отстрани последователно Барбора Захлалова-Стрицова, Силвиа Еспиноза, Сорана Кърстеа, Петра Квитова и Вика Азаренка.

Малко по-лек, поне на пръв поглед, изглеждаше пътят на рускинята, която надделя съответно над Миряна Лучич, Каролине Гарсия, Юнг-Ян Чан, Агниешка Радванска и Андреа Петкович.

Балансът от досега изиграните директни сблъсъци между Шарапова и Ли е 5:2 победи в полза на бившата номер 1, която през 2009 година на осминафиналите тук отстрани Ли след успех с 2:1 сета.

Вторият двубой от днешната програма противопоставя местната любимка Марион Бартоли на миналогодишната носителка на трофея Франческа Скиавоне.

Французойката започна много трудно кампанията си в Париж, като бе близо до загубата още в първия кръг от квалификантката Анна Татишвили, но подпомогната от публиката и благодарение на неопитността на грузинката, Бартоли са измъкна и в последствие стигна до финалната четворка.

Скиавоне също не бе много убедителна в изявите си през последните десетина дни, като загуби сет от Янкович и имаше сериозни проблеми в двубоя си срещу Павлюченкова, но показа типичния си дух и воля за победа и е само на две крачки от защитата на титлата си.

Ето и програмата за днес:
(приблизителният начален час е в българско време)

     Филип Шатрие
   полуфинал/жени
15.00 ч.          На Ли
    Мария Шарапова
   полуфинал/жени
следва     Марион Бартоли
   Франческа Скиавоне
              корт 6
юноши четвъртфинали/двойки
около    Кузманов/Янкович
16.00 ч.      Баталия/Ламас