5-кратният шампион Рафаел Надал се класира за четвъртфиналите в тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция по тенис – Ролан Гарос.

Преди минути, на “Филип Шатрие”, испанецът очаквано не срещна особени затруднения срещу Иван Любичич и след чиста победа – 7/5, 6/3, 6/3 продължава успешно защитата на трофея си във френската столица.

За съжаление на многобройните фенове на Рафа обаче и днес продукцията, която той ни предостави, не бе тази, донесла му прозвището “Краля на клея” и надали с подобна игра той би могъл да се пребори с Новак Джокович при евентуален техен сблъсък на финала.

Надал започна концентрирано двубоя и стигна до ранен пробив, който му позволи да дръпне с 3/1, но вместо да продължи в същия дух, “Ел Торо” остави Любичич да се разиграе и след като хърватинът спечели 4 от следващите 5 гейма Надал бе принуден да сервира за оставане в сета (при 4/5).

Тук за радост на чичо Тони до по-сериозни усложнения не се стигна и Рафа отново пое инициативата, стигна до пробив в единадесетия гейм, а след това безпроблемно взе подаването си и затвори сета.

Ключов за успеха във втората част се оказа прословутия седми гейм, в който след множество пропуски испанецът най-накрая стигна до брейк, а в третия сет Любичич просто свали гарда и въпреки неубедителната си игра Рафа успя да стигне до чиста победа.

Така в опит да се пребори за място на полуфиналите Рафаел Надал ще очаква победителя от сблъсъка между Робин Сьодерлинг и Жил Симон, които играет по-късно днес.

Статистиката от двубоя:

Надал

Любичич

68

1-ви сервис %

51

2

Асове

9

1

Двойни грешки

2

24

Непредизвикани грешки

48

23

Уинъри

24

 6/20

Възможности за пробив

 2/4

Времетраене: 2.26 ч.