Шампионът от 2009 година Роджър Федерер се класира четвъртфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис – Ролан Гарос, след чиста победа над своя сънародник Станислас Ваврника, в отделните части 6/3, 6/2, 7/5.

Така Маестрото от Базел за 28-ми пореден път достигна до финалната осмица на турнири от Големия шлем, а следващ негов противник в Париж ще бъде победителят от сблъсъка между Давид Ферер и Гаел Монфис.

Изцяло швейцарският двубой на “Филип Шатрие” днес не предложи особена интрига, тъй като Вавринка излезе като обречен за срещата си с именития си съперник и ако не беше известното отпускане на Федерер в началото на третия сет, мачът можеше да завърши още по-рано.

Далеч по-интригуващ и драматичен се оказа мачът на “Сузан Ленглен” между Фабио Фонини и Алберт Монтанес, в който буквално на куц крак италианецът измъкна крайната победа с 4/6, 6/4, 3/6, 6/3, 11/9.

В заключителната пета част Фонини получи сериозни крампове в лявото бедро и видимо нямаше никаква възможност да се предвижва по корта, но въпреки това, след серия от удивителни отигравания и няколко решителни намеси на мрежата, Фонини отрази 4 мачбола и стигна до ценната победа.

Статистиката от двубоя между Федерер и Вавринка:

Федерер

Вавринка

64

1-ви сервис %

71

8

Асове

5

2

Двойни грешки

1

25

Непредизвикани грешки

22

32

Уинъри

19

 5/6

Възможности за пробив

 1/2

Времетраене: 1.46 ч.