Станислас Вавринка се класира за осминафиналите на Откритото първенство на Франция по тенис, след невероятен обрат срещу Жо-Вилфред Цонга и победа с 3:2 сета, в отделните части 4/6, 6/7, 7/6, 6/2, 6/3.

Възпитаникът на Петер Лундгрен не започна двубоя по най-добрия начин и отстъпи първия сет с 4/6, но в началото на втората част стигна до ранен пробив и бе много близо до изравняване на резултата.

В този момент обаче “Мохамед Али”, както е известен французинът, отново вдигна нивото си на представяне, ударите му от основната линия създадоха сериозни проблеми на Стан, Цонга върна пробива и докара нещата до тайбрек, а там след 7:3 успя да спечели и втория сет.

Публиката на “Филип Шатрие” вече бе готова да приветства своя осминафиналист, когато в третия сет Цонга поведе с 4/1, но за тяхно разочарование оттук започна възкръсването на Вавринка, който не само че измъкна трета част, но с много агресивна игра спечели категорично четвъртия и петия сет и така успя да си осигури мястото в следващата фаза от турнира.

Там противник на швейцареца ще бъде не кой да е, а неговият именит сънародник Роджър Федерер, което пък е доказателството, че каквото и да се случи в този мач ще има представител на “кръстоносците” и във втората седмица от надпреварата.

Статистиката от двубоя:

Вавринка

Цонга

64

1-ви сервис %

71

7

Асове

10

2

Двойни грешки

0

43

Непредизвикани грешки

53

44

Уинъри

54

 6/11

Възможности за пробив

 4/12

Времетраене: 4.03 ч.