Световната номер 3 Вера Звонарьова и 121-та в ранглистата Сабине Лисицки сътвориха най-драматичния двубой в тазгодишното издание на Откритото първенство на Франция по тенис – Ролан Гарос, завършил с изстрадана победа за рускинята – 4/6, 7/5, 7/5.

Още преди началото на сблъсъка от втория кръг на надпреварата мнозина специалисти предрекоха, че този мач ще бъде изпълнен с невероятен заряд, но надали и самите те са предполагали, че в края му ще станем свидетели на подобна развръзка.

Още от първите минути на срещата младата германка заложи на агресивния стил, като се опита да притисне своята съперничка с мощни удари от основната линия и при всяка удобна възможност смело търсеше завършващия удар.

След 18 уинъра и два пробива Лисицки напълно заслужено спечели първия сет, но отговорът на Звонарьова не закъсня и в началото на втората част рускинята стигна до ранен брейк, който й позволи да дръпне с 4/2.

Последваха силни минути за германката, която отново намери печелившия ритъм на игра, успя да спечели следващите три гейма и принуди световната номер 3 да сервира за оставане в турнира.

Тук обаче класата на рускинята си каза думата и след нова поредица от три гейма, но този път в нейна полза, статуквото на корта бе възстановено.

Така всичко трябваше да се реши в заключителния трети сет, в който противно на очакванията Лисицки бе тази, която диктуваше събитията на полето и напълно заслужено почти докосна крайния успех, повеждайки с 5/2.

Притисната до стената, Звонарьова демонстрира завидно хладнокръвие,успя да се измъкне от критичната ситуация, като дори отрази мачбол и върна пробива намалявайки изоставането си до 4/5.

В този момент играта бе спряна, тъй като Лисицки бе на ръба на изтощението и поиска медицински таймаут, но и намесата на физиотерапевта не успя да помогне на талантливата германка, която на практика  остана фигурантка в последните три гейма и изпрати Звонарьова в следващия кръг.

Резултати:

II кръг:
 /жени/
Марион Бартоли 6 6 6
Олга Говорцова 4 7 2
Нурия Вивес 6 6
Ализе Корне 0 2
Светлана Кузнецова 6 6
Ирина Бегу 1 1
Юлия Гьоргес  2 7 6
Луси Шафарджова 6 5 2
Йелена Янкович 6 6
Вера Душевина 3 2