Остават броени часове до началото на 115-то издание на Откритото първенство на Франция по тенис, определено според мнозина за най-тежкия и изтощителен турнир в календара на професионалните състезатели.

Сравнително бавната настилка, която е предпоставка за продължителни разигравания, отворения пети сет, в който няма тайбрек, често докарват тенисистите до предела на техните физически и психически възможности.

През последните години обаче, един супер атлет успя да превърне “Филип Шатрие” в свой дом, а бавната “червена” настилка – в “строго охраняема зона”.

Само на 19 години Рафа Надал завоюва първия си трофей, побеждавайки на финала Мариано Пуерта, след което прибави към колекцията си още 4 титли през последните пет години, включително тази от миналия сезон, когато надделя в решителната битка над Робин Сьодерлинг.

За успехите на “Ел Торо” на землена настилка се изговори толкова много, че надали има какво да се добави – Рафа разполага с огромен арсенал и почти неограничени запаси от физически сили, които го поставят като фаворит, независимо от моментното му състояние в навечерието на турнира.

Може би ако Ролан Гарос се бе провел само месец по-рано, непосредствено след Мастърса в Монте Карло, най-сигурният залог на планетата би бил този за успешна защита на титлата от Надал, но в последните седмици ситуацията претърпя неочаквано развитие и сега трофея за испанеца съвсем не изглежда толкова близо.

Надал от началото на 2011:
   п-з титли финали
 36 - 6    2       4

С феноменалната си серия от 37 поредни победи Новак Джокович направи 2011г. – Годината на Джокера, поставяйки в сръбския звезден календар ново съзвездие, а продукцията, която възпитаникът на Мариан Вайда поднася, кара всички негови фенове да мечтаят за нови подвизи.

Талантът на Ноле стана виден още преди няколко сезона с триумфа му в Мелбърн, но тази година ексцентричният сърбин гази всичко наред и не само че напълно заслужено спечели първия турнир от Големия шлем за сезона, но и успя да победи световния номер 1 в четири поредни финала на Мастърс турнири, включително два на землена настилка, включително този в “гнездото” на Рафа - Мадрид.

Джокович от началото на 2011:
  п-з титли финали
 37 - 0    7      -

Дълго време бяхме свикнали по “Default” да поставяме Роджър Федерер най-отгоре в списъка на претендентите за всяка една надпревара. “Маестрото от Базел” изстреля нивото на аристократичната игра до немислими висоти и бе еталон за съвършенство, по който всички се сравняваха.

След купищата рекорди и безброй победи “татко” Роджър видимо понамали оборотите през последните два сезона, но лекота и финеса, с които озарява кортове ще си останат запазена марка за гениалния швейцарец.


През последните седмици Федерер сподели нееднократно, че има сили и желание да си върне първото място в световната ранглиста. Един бърз поглед върху класацията на АТР и резултатите от миналата година ни показват, че Маестрото няма много точки за защитаване до края на сезона и ако постигне добри резултати в Париж и Лондон, а защо не и на любимия му US Open, нищо чудно 2011г. да приключи с нов – стар лидер - Роджър Федерер.

Федерер от началото на 2011:
  п-з титли финали
 28 - 7    1      1

Скритите фаворити – Освен “тримата мускетари” за короната във френската столица ще се впуснат поне още 125-ма претенденти, но като че ли трима-четирима от тях имат своите основателни шансове.

Давид Ферер – нисичкият испанец е доказан специалист в играта на червено и въпреки “изненадващото” му отпадане на турнира в Ница си остава една от сериозните кандидатури поне за място във финалната осмица.

Анди Мъри – британецът дълго време се лута след злополучния финал в Мелбълрн, но в Рим показа, че с “шотландския боец” всеки трябва да се съобразява, особено ако е намерил точната психологическа нагласа и “бръмбарите” в главата му са го оставили на спокойствие, поне докато е на корта.

Робин Сьодерлинг – мнозина считаха, че успехите на “Гладиатора от Тибро” на френска земя са плод на случайност или щастливо стечение на обстоятелствата, но шведът доказа с постоянството си, че двата му финала са напълно закономерни и амбициите му за “хеттрик” от заключителни двубои в Париж имат своите солидни основи.

Както и да се развият събитията през следващите две седмици е сигурно, че ни предстоят невероятни битки и гарантирано зрелище, в края на което победителят ще е само един, а насладата от великолепието на аристократичната игра – за всички нас – обикновените запалянковци.

Шампионите от последните 10 издания:

година шампион финалист
2010 Рафаел Надал Робин Сьодерлинг
2009 Роджър Федерер Робин Сьодерлинг
2008 Рафаел Надал Роджър Федерер
2007 Рафаел Надал Роджър Федерер
2006 Рафаел Надал Роджър Федерер
2005 Рафаел Надал Мариано Пуерта
2004 Гастон Гаудио Гийермо Кория
2003 Х. Карлос Фереро Мартин Веркерк
2002 Алберт Коста Х. Карлос Фереро
2001 Густаво Кюртен Алекс Кореча

Николай Недялков, Gol.bg