Световният номер 2 Роджър Федерер започна с убедителна победа участието си на престижния международен тенис турнир на землени кортове от сериите “Мастърс 1000” в Рим с общ награден фонд 2 227 500 евро.

В среща от втория кръг на надпреварата швейцарецът, за когото Форо Италико не е от най-любимите му полета за изява, успя да отстрани с 2:0 сета французина Жо-Вилфред Цонга, в отделните части 6/4, 6/2 за по-малко от час и половина игра.

Федерер започна на високи обороти двубоя и стигна до ранен пробив, който въпреки усилията на Цонга не успя да бъде заличен и на практика предреши изхода на първата част.

Във втория сет Маестрото от Базел бе още по-убедителен, осигури си комфортен аванс от 4/0, след което и на по-ниски обороти успя безпроблемно да затвори мача и да си осигури мястото в третия кръг, където го очаква друг представител на “петлите” – Ришар Гаске.

В същото време, при дамите, Янина Викмайер стигна до впечатляващ обрат срещу бившата номер 1 Ана Иванович за крайното 2/6, 7/6, 6/3 и в следващата фаза от надпреварата ще се изправи срещу победителката от сблъсъка между Возняцки и Радионова.

Резултати:

II кръг: 
 /мъже/
Марди Фиш 7 5 6
Иван Любичич 6 7 2
Флориан Майер 6 0
Юрген Мелцер 4 0  R
II кръг :
 /жени/
Вика Азаренка 6 6
Сара Ерани 1 2
На Ли 6 6
Л. Домингес Лино 4 2