Изненадващо трудно начало на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Рим записа миналогодишният носител на трофея и световен номер 1 Рафаел Надал.

След като загуби финала пред родна публика в Мадрид преди три дни, днес в среща от втория кръг на надпреварата във Вечния град, “Ел Торо” видимо не бе в отлична кондиция и измъчи до краен предел своите почитатели, преди да стигне до пълен обрат срещу 148-ия в световната ранглиста Паоло Лоренци – 6/7, 6/4, 6/0.

Още в първите минути на срещата стана видно, че представянето на Надал е драстично под обичайното му и от това в значителна степен се възползва представителят на домакините, който успя да измъкне първия сет след тайбрек.

Въпреки че започна с ранен пробив втората част, испанецът отново се забърка в сериозни неприятности, след като позволи на Лоренци сравнително лесно да заличи изоставането си, за да се стигне до ключовия девети гейм, в който световният номер едно отново стигна до брейк, след който сервира успешно за втората част.

Това сякаш пречупи съпротивителните сили на италианеца и в заключителния трети сет имаше само един тенисист на корта и това бе именно Надал, който след серия от шест последователно спечелени гейма си осигури мястото в третия кръг на турнира.

Резултати:

II кръг:
 /мъже/
Николас Алмагро 6 7
Сам Куери 3 6
Станислас Вавринка 6 3 6
Филипо Воландри 1 6 2
II кръг:
 /жени/
Елена Веснина 3 6 6
Агниешка Радванска 6 2 1
Саманта Стоусър 6 7
Ивета Бенешова 1 5
Йелена Янкович 6 6
Луси Шафарджова 0 3