Роджър Федерер стартира с изключително драматична победа участието си в тазгодишното издание на супер турнира от сериите “Мастърс 1000” в Мадрид с общ награден фонд 3 706 000 евро.

В среща от втория кръг на надпреварата швейцарецът, който е носител на титлата от 2009 година, успя да отстрани след три тайбрека представителя на домакините Фелисиано Лопес, в отделните части 7/6, 6/7, 7/6.

Двубоят на централния корт “Маноло Сантана” предложи много емоции на приятелите на аристократичната игра, а атмосферата по трибуните наподобяваше тази на “Сантяго Бернабеу” (в по-малък мащаб, разбира се), като за това допринасяше и присъствието на голямата звезда на “Белия балет” Кристиано Роналдо.

Иначе Федерер и Лопес предложиха истинска битка, като испанецът изигра един от най-силните си и качествени мачове до момента в своята кариера и бе много близо до крайния успех.

В решителния тайбрек на третата част фаворитът на домакините поведе с 5:2, пропусна елементарен смач в близост до мрежата и въпреки това стигна до мачбол, който Маестрото парира с ас, а в последствие измъкна и крайната победа с 9:7.

Ето и останалите резултати:

II кръг:
 /мъже/
Анди Мъри 6 3 6
Жил Симон 4 6 0
Ксавие Малис 6 6
Йен-Сен Лу 2 2
II кръг:
 /жени/
Юлия Гьоргес 6 4 6
Динара Сафина 4 6 4
Луси Шафарджова 6 4 7
Йелена Янкович 4 6 5