Легендарният финландски бранител Сами Хюпия приключва кариерата си на футболист в края на този сезон. Той ще изиграе още два мача за клуба си Байер Леверкузен.

Хюпия обяви решението си днес на пресконференция в Хелзинки. Новината е неочаквана, макар той да е вече на 37 години.

Защитникът започва треньорски курс, в през следващата година ще помага и в националния отбор на Финландия. От лятото на 2012 година го очаква вече подписан договор.

Хюпия ще бъде помощник треньор в Байер Леверкузен. От германския клуб ще го изчакат да вземе лиценз и след това ще го приемат в клуба.

През кариерата си Хюпия записа 566 мача в четири първенства – той игра за Ми Па, Вилем ІІ, Ливърпул и Байер Леверкузен. В тях той вкара 36 гола. Освен това има 105 мача за националния отбор (5 гола) и 110 мача в евротурнирите (8 гола).

Девет пъти футболист на годината във Финландия, Хюпия спечели най-различни отличия през кариерата си, включително и Шампионската лига с Ливърпул. Той обаче никога не стана шампион в първенството.

Във всички отбори, за които е играл Сами Хюпия се радва на голямо уважение и на всеотдайната обич на феновете. Последното е най-великото признание за този велик футболист.