След близо едномесечна пауза шампионатът при най-бързите мотоциклетисти – Мото ГП - се подновява с надпреварата за Голямата награда на Португалия, която е този уикенд.

В първите свободни тренировки, които се проведоха на пистата “Ещорил”, пилотът на “Хонда Гресини” - Марко Симончели завъртя най-бързите обиколки, като успя да изпревари фаворитите от заводския тим на “Хонда”, както и световния шампион Хорхе Лоренцо с “Ямаха”.

Въпреки очакванията за слънчево и горещо време днешните сесии преминаха при облачна и доста влажна обстановка, която свари неподготвени донякъде по-голяма част от отборите.

Симончели, който има победа на това трасе, но в средния клас, сега загатна, че е готов да се конкурира с основните претенденти и ако успее да поддържа това темпо в следващите два дни нищо чудно да станем свидетели и на голяма изненада.

Иначе напълно според очаквания плътно зад него и в двете тренировки се наредиха Дани Педроса и Хорхе Лоренцо, но по-важното е да отбележим прогресът на Валентино Роси и неговото “Дукати”, който засега изостава само с около половин секунда от времето на най-бързия.

Утре, следобед българско време, ще се проведе квалификацията за място, а в неделя е самият старт.

Ето и резултатите от втората свободна тренировка:

пилот отбор   време
1. Марко Симончели Хонда/Грисини 1:37.633
2. Хорхе Лоренцо Ямаха  + 0.061
3. Дани Педроса Репсол/Хонда  + 0.064
4. Валентино Роси Дукати  + 0.439
5. Кейси Стонър Репсол/Хонда  + 0.439
6. Колин Едуардс Ямаха Тех 3  + 0.540
7. Карел Абрахам Кардион  + 0.810
8. Бен Спийс Ямаха Тех 3  + 0.900
9. Ники Хейдън Дукати  + 0.933
10. Ектор Барбера Аспар  + 0.948