Поставеният под номер 1 в основната схема Робин Сьодерлинг бе подложен на сериозен тест още на старта на кампанията си в тазгодишното издание на международния тенис турнир на землена настилка в Ещорил (Порт) с общ награден фонд 450 000 евро.

В среща от втория кръг на надпреварата шведът, който пропусна Мастърса в Монте Карло и претърпя фиаско в Барселона, успя трудно да отстрани французина Жерами Шарди с 2:1 сета, в отделните части 6/1, 6/7, 6/1 и така записа първата си победа на клей за годината.

В спор за място на полуфиналите “Гладиатора от Тибро” ще се изправи срещу бившия шампион от Откритото първенство на САЩ Хуан Мартин Дел Потро, който днес нямаше никакви затруднения срещу Алехадро Фая, записвайки чиста победа с 2:0 сета.

Не така благоприятно се стекоха обстоятелствата за един от фаворитите за трофея – Жо-Вилфред Цонга, който отстъпи с 0:2 сета пред специалиста на червено Пабло Куевас, състезаващ се за Уругвай.

В същото време в надпреварата при дамите водачките в схемата Алиса Клейбанова и Ярмила Гайдишова не допуснаха изненади и отстраниха съответно Матилда Йохансон и Кейси Делакуа.

Резултати:

II кръг:
 /мъже/
Пабло Куевас 6 7
Жо-Вилфред Цонга 2 6
Хуан Мартин Дел Потро 6 6
Алехандро Фая 2 1
Томас Белучи 6 5 7
Е. Роджър-Васелин 3 7 5
II кръг:
 /жени/
Кристина Бароа 6 6
Елена Веснина 4 3
Анабел Медина Гаригес 6 1
Грета Арн 2 0  R