Бившият шампион от Откритото първенство на САЩ Хуан Мартин Дел Потро започна с трудна победа участието си на международния тенис турнир на землени кортове в Ещорил с общ награден фонд 450 000 евро.

В среща от първия кръг на надпреварата аржентинецът, който е поставен под номер 8 в основната схема, трябваше да прекара почти два часа на корта, за да сломи съпротивата на квалификанта Педро Соуса с 6/2, 3/6, 6/3.

Началото на двубоя изобщо не предвещаваше подобно развитие, след като в първия сет Дел Потро изцяло доминираше, бе изключително стабилен в собствените си сервис геймове и след два безответни пробива с лекота стигна до убедителното 6/2.

Във втората част обаче, подкрепян изцяло от публиката, представителят на домакините значително повиши нивото си на представяне, а по всичко изглежда, че Дел Потро допусна моментна загуба на концентрация и малко изненадващо мачът бе пратен в трети сет след 6/3 за Соуса.

В началото на заключителната част португалецът дори поведе с пробив, но Дел Потро набързо нанесе нужните корекции и след два брейка в неговия актив стигна до крайния успех.

Така в следващата фаза от надпреварата аржентинецът ще се изправи срещу Алехандро Фая, който по-рано днес се възползва от отказването на Пабло Андухар.

Резултати:

I кръг:
Алехандро Фая 4 6 4
Пабло Андухар 6 1 4  R
Пабло Куевас 6 6
Пере Риба 2 4
Е. Роджър-Васелин 6 6
Маркос Даниел 3 1
Томас Белучи 7 6
Фредерик Нилсен 5 1
Карлос Берлока 6 6
Д. Химено-Травер 4 3
Фредерико Жил 6 6
Фабио Чипола 3 2