Със съдийска помощ и късмет в края Майнц победи с 1:0 Борусия Мьнхенгладбах и прекъсна серията си от шест домакинства без пълен успех.

Мачът има различни измерения за двата клуба. Докато домакините се закрепиха на петата позиция, която дава право на участие в Лига Европа, за Гладбах загубата означава почти сигурно изпадане във Втора Бундеслига.

Борусия беше по-добрият отбор, но турският съдия с германски паспорт Айтекин опорочи мача и буташе домакините към победата.

В 53-ата минута той изгони нападателя на Гладбах Майк Ханке, като му показа крайно пресилен втори жълт картон.

Скандалът обаче настана, когато в 70-ата минута бившият играч на Борусия Полански спъна Марко Ройс в наказателното поле. Чистата дузпа обаче бе подмината от Айтекин.

И когато изглеждаше, че отборите ще разделят точките, в 87-ата минута Шюрле с отличен удар от 25 метра донесе победата – 1:0.

„Чиста дузпа не ни дадоха, играхме добре и с човек по-малко. Покрусата е голяма”, каза треньорът на Борусия Люсиен Фавре.

Вече само някакво чудо може да спаси славната Борусия от изпадането. Отборът е на последно място. Разликата от мястото за бараж четири кръга преди края ще бъде-най малко четири точки след този кръг, но може и да е по-лошо, ако Щутгарт победи.